Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Judiska Centralrådets ordförande: ”Det gör ont att säga att svenska judar inte kan känna sig helt säkra”

Publicerad: 10 juni 2021, 05:35

I podden ”Under 15” gästas Henric Smolak av Judiska Centralrådets ordförande Aron Verständig.

Det 182:e avsnittet av podcasten ”Under 15” handlar om antisemitism. Henric Smolak gästas av Judiska Centralrådets ordförande Aron Verständig.


Ämnen i artikeln:

Under 15Henric Smolak

De senaste veckornas oroligheter i Mellanöstern har ökat antisemitiska budskap och incidenter runtom i världen. Aron Verständig säger i podden att grunden till detta handlar om att det är alltför många som beskyller judar som grupp för det som sker i Israel. 

– Svenskar med exempelvis grekisk härkomst får inte stå till svars för vad som händer i Grekland, likaså gäller för alla andra förutom judar. Jag har mina judiska rötter i Europa och mina far- och morföräldrar fick genomgå Förintelsen. Även om jag tror på en judisk stat betyder inte det att jag personligen ska behöva stå till svars för det som sker i Israel. Det borde vara en självklarhet men så är inte fallet, säger han. 

Antisemitismen i Sverige är inte ett nytt fenomen. Men att det inte ska vara säkert för en jude att bära en kippa eller davidsstjärna i ett land som Sverige menar Aron Verständig är helt oacceptabelt. 

– Det gör ont att säga att svenska judar inte kan känna sig helt säkra i Sverige. För att bemöta antisemitismen och rasismen generellt i ett ökat polariserat och segregerat samhälle måste vi skapa möten. Vi måste ha dialoger och acceptera varandras åsikter, lidande och perspektiv. Det sker många fina initiativ idag och jag har väldigt bra dialog med religiösa ledare och politiker i Sverige. Men mer måste göras och antisemitism kan aldrig accepteras, säger Aron Verständig.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Du hittar även ”Under 15” här: 

Acast: Under 15
Spotify: Under 15
Itunes: Under 15 

”Under 15” är podden för dig som snabbt och effektivt vill hålla dig uppdaterad i vår snabbföränderliga värld. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, vd på medietechbolaget Strossle.

 

 

Ämnen i artikeln:

Under 15Henric Smolak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev