Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

”Jag fick en andra chans i livet”

Publicerad: 18 mars 2019, 06:50

Gunilla von Platen gästar Henric Smolak i podden ”Under 15”.

I avsnitt 68 av ”Under 15” berättar entreprenören Gunilla von Platen om sin syn på filantropi och flykten från Turkiet som barn.


Ämnen i artikeln:

Under 15Henric Smolak

”Under 15” är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på mediatechbolaget Strossle. 

Gunilla von Platen är entreprenör och sålde för ett och ett halvt år sedan sitt livsverk Xzakt Kundrelation. Ett bolag som hon byggt upp från grunden under 17 års tid efter att som 28-åring hoppat av en framgångsrik karriär på Skandia. Vägen fram till att bli entreprenör, investerare och filantrop har varit långt ifrån spikrak. 

När Gunilla von Platen var 5 år gammal och tvingades fly från Turkiet tillsammans med resten av sin familj. 

– Jag såg min mamma skjutas med fem skott framför mig. Som kristen minoritet i Turkiet tvingades hela familjen att fly från Turkiet för att överleva, säger Gunilla von Platen. 

Hela familjen hamnade i Västra Frölunda utanför Göteborg och i en stor familj med nio barn började Gunilla att jobba för att tjäna pengar redan som 6-åring. 

– Jag köpte glass från hemglass för 50 öre som jag sedan sålde vidare för 1 krona, säger Gunilla von Platen i podden. 

I podden berättar hon hur hon redan från början tänkte att hon var tvungen att tjäna sina egna pengar. När hon fick jobb på Skandia fick hon verkligen chansen att visa vad hon gick för och som 20-åring hade hon redan tjänat sin första miljon.  

– Min chef sa ”lilla gumman, de som säljer bäst är killar” – då tänkte jag lilla gubben, jag ska slå killarna, och jag sålde bäst i Skandias historia, säger Gunilla von Platen. 

Gunilla von Platen menar att filantropi handlar om att ge tillbaka och att ge människor en andra chans. Något hon själv upplever att hon fått i sitt liv. 

– När vi i flydde genom Europa blev vi stoppade av gränspolis i Österrike, den kvinnliga polisen såg alla barn och min blodiga mamma och valde att låta oss åka vidare. Jag fick en andra chans och filantropi handlar om att ge tillbaka till detta och ge andra människor en andra chans. Det är en självklarhet för mig. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även Under 15 här: 

Acast: Under 15

Itunes: Under 15 

Spotify: Under 15 

Ämnen i artikeln:

Under 15Henric Smolak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev