Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Experten Emilia Käck: ”Elektrifiering av samhället är en kärnfråga för en hållbar framtid”

Publicerad: 7 december 2020, 06:56

Emilia Käck gästar veckans avsnitt av ”Under 15”.

I det 155:e avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av Teknikföretagens elektrifieringsexpert Emilia Käck för att diskutera hur vår värld måste elektrifieras för att klara framtida klimatmål och bli mer hållbara i vårt samhälle.

Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

Emma Käck har arbetat med batteri på Northvolt, laddstolpar på Fortum och är numera expert inom infrastruktur och energi på Teknikföretagen. I hennes roll är elektrifiering en central del eftersom att det krävs mycket förändringar i samhället för att vi ska kunna nå våra klimatmål och ha en tillräcklig energiförsörjning i framtiden. 

– Svenska elbehovet förväntas öka med minst 60 procent till 2045. I Sverige behöver vi mer elnät som klarar kapacitet och som kan överföra el från norr till söder i vårt avlånga land. Sen är elektrifiering en viktig pusselbit för att nå våra klimatmål i Sverige men även i världen säger Emilia Käck i podden. 

Innovation och kompetensförsörjning är två viktiga saker Emilia Käck nämner som är viktiga för att kunna ställa om och elektrifiera vårt samhälle. Trots stora utmaningar framöver är hon positiv till att vi kan lyckas. 

– Vi behöver att vårt utbildningssystem anpassar sig för framtiden så vi får fler ingenjörer. Vi behöver också gå mot mer livslångt lärande. Men jag ser positiva förändringar bara i de senaste åren. Det är en rörelse som pågår just nu. Vi kan klara våra klimatmål och omställningen till el men politiker måste börja ta det mer seriöst och agera nu, säger hon i podden. 

Lär dig mer om elektrifiering i dagens avsnitt här: 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även ”Under 15” här: 

Acast: Under 15
Spotify: Under 15
Itunes: Under 15  

”Under 15” är podden för dig som snabbt och effektivt vill hålla dig uppdaterad i vår snabbföränderliga värld. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på medietechbolaget Strossle.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev