onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Elin Bergman: ”Sverige ligger efter med att leva cirkulärt”

Publicerad: 27 mars 2023, 05:36

Veckans avsnitt av ”Under 15” gästas av Elin Bergman, operativ chef på Cradlenet och expert på cirkulär ekonomi.

I det 276:e avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av Elin Bergman som är operativ chef på Cradlenet och expert på cirkulär ekonomi för att diskutera vår omställning till ett mer hållbart samhälle.

Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

Elin Bergman brukar kallas Sveriges ”circular economy queen” och arbetar som expert på cirkulär ekonomi på medlemsnätverket Cradlenet. Svenskar är stolta över hur bra vi är på att källsortera och många tror att så länge vi sorterar vårt avfall så kan vi fortsätta leva i vårt nuvarande slit och släng samhälle. Men sanningen är att Sverige ligger långt efter våra grannländer när det gäller den cirkulära omställningen.

– Det som i dag kallas för skräp är bara resurser på fel plats. Om vi bygger om samhället som det borde varit byggt från början kan vi undvika att ”skräp” genereras nästan helt och hållet. Så det bästa sättet är att vi nu börjar bygga all infrastruktur för detta nygamla system och bygga om det som redan har byggts. Det är ingen liten uppgift, men det behöver genomföras så fort det går så att vi bland annat klarar klimatmålen och börjar ta hand om våra resurser bättre, säger Elin Bergman i podden.

Cirkulär ekonomi är ett hett ämne nu och kommer att vara i fokus under Nordic Sustainability Expo som har ett gediget talarprogram med kända hållbarhetsprofiler, forskare och experter på Stockholmsmässan i maj. Elin Bergman menar att det är viktigt att sprida kunskapen om fördelarna med den cirkulära omställningen så att företag kan börja agera och förändra sig.

– Vi lever i en fantastisk tid med teknik och digitaliseringen som möjliggör en cirkulär omställning. Vi har redan möjligheten i dag att slippa äga en bil som ändå står still mestadelen av tiden. Vi behöver inte ha ett eget kontor som står outnyttjat. Vi kan dela på resurser mer än tidigare på ett enkelt sätt. Men vi måste agera och där ligger vi efter i Sverige, säger Elin Bergman i podden.

Lär dig mer om cirkulär ekonomi i dagens avsnitt här:

Spotify: Under 15
Itunes: Under 15

”Under 15” är podden för dig som snabbt och effektivt vill hålla dig uppdaterad i vår snabbföränderliga värld. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, CCO på mediatechföretaget Azerion.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev