Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Einrides medgrundare: ”Självkörande bilar är bara en tidsfråga”

Publicerad: 14 april 2020, 05:48

Linnéa Kornehed är helt övertygad att framtiden är självkörande – både när det kommer till varu- respektive persontransport.

I avsnitt 122 av podcasten ”Under 15” handlar det om självkörande fordon. Programledaren Henric Smolak gästas av Linnéa Kornehed, som varit med och startat det uppmärksammade transportföretaget Einride.


Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

Ett gäng entreprenörer funderade över varför lastbilar inte var elektrifierade. Fyra år senare utmanar Einride de globala jättarna med självkörande ellastbilar. Enligt medgrundaren Linnéa Kornehed är det ett stort skifte för en gigantisk industri och miljöbov som håller på att digitaliseras, elektrifieras och automatiseras.

– Det är konstigt att transportsektorn i princip har sett likadan ut i hundra år. Det finns så otroligt mycket utvecklingspotential som kan rädda miljön och göra distributionen bättre och säkrare. Vi på Einride ser det som tre olika utvecklingssteg. Att digitalisera för att optimera själva distributionen, elektrifiera för att minimera utsläppen samt automatisera för att kunna göra det mer kostnadseffektivt, säger Linnéa Kornehed i podden.

Linnéa Kornehed är helt övertygad om en självkörande framtid både gällande varu- respektive persontransport. Men det krävs att EU och Sverige satsar för att vi ska kunna hänga med i utvecklingen, säger hon.

– I USA och Kina tar staten ett ansvar i hur denna typ av teknik ska kunna utvecklas. Här i Europa känns det som att man fortfarande är osäker på en självkörande framtid. Jag vet att det bara är en tidsfråga och även om det tar ett decennium måste man investera nu för att inte halka efter, säger Linnéa Kornehed.

Lär dig mer om självkörande bilar i dagens avsnitt här:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även ”Under 15” där poddar finns:
Acast: ​Under 15
Spotify: ​Under 15
Itunes: ​Under 15 

Ämnen i artikeln:

Henric Smolak

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev