Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

”Demokratin är inte anpassad för digitaliseringen”

Publicerad: 17 december 2018, 06:36

Veckans avsnitt av ”Under 15” gästas av forskaren och författaren Kjell A. Nordström.

Foto: Emma Svensson

”Under 15” träffar ekonomidoktorn, forskaren och författaren Kjell A. Nordström för att framtidsforska.


Ämnen i artikeln:

Under 15

”Under 15” är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Strossle och Dagens Media, podden görs av Henric Smolak, kommersiell chef på media-techföretaget Strossle.

Kjell A. Nordström är en rebell inom näringslivet. Han är världsledande inom forskning på multinationella företag och den internationella marknaden. 

Med begrepp som ”karaoke kapitalism” och ”funky business” har han revolutionerat synen på ekonomi. När det kommer till nya tekniska fenomen och att spana in i framtiden menar Kjell att vi ofta glömmer bort historien och de stora teknologiska framsteg vi redan tagit i världen. Han menar att det inte är konstigt att vi kan förvänta ökad livslängd och välmående i framtiden.

– Vi opererar våra ögon idag som gör att vi har fungerande syn långt in i åldern. Vi har pacemakers som får vår hjärtrytm att normaliserar när det behövs. Att teknik och biologi vävs ihop och förlänger våra liv är inte alls häpnadsväckande. Det är bara att utvecklingstakten har ökat, säger Kjell i poddavsnittet.

Kjell har uppfattningen att vi först nu börjar se de effekter som ett resultat av nya digitala fenomen som Facebook, Uber och andra digitala tjänster. Han är dock rädd att vi inte är anpassade i våra demokratiska samhälle att hantera och reglera dessa innovationer när de inte får de konsekvenser som vi väntat oss.

– När bilen kom så kunde man köra full. Det fanns inga lagar om det så därav kunde man inte reglera det, tills det blev lagstiftat. Idag kan vi genom forskning se effekter att Facebook exempelvis, som vi tidigare trodde var en kärleksmaskin men som visade sig vara en hatmaskin. Det demokratiska samhället är inte så funktionellt när det gäller att snabbt hantera en förändrande digital värld. Det är något vi kommer behöva anpassa oss till.

Lyssna på hela avsnittet med Kjell A. Nordström här:

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

 

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev