Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

“Arkitektur och design påverkar oss mer än vad vi tror”

Publicerad: 3 december 2018, 06:46

Robert Janson.

"Under 15" träffar Robert Janson som nyligen varit med och startat den kreativa byrån OP. I avsnittet diskuteras arkitektur och design i en digital värld.


Ämnen i artikeln:

Under 15

"Under 15" är podden för dig som vill lära dig lite om mycket på kort tid. Podden produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, kommersiell chef på media-techföretaget Strossle.

Robert Jansons röda tråd i livet har varit det kreativa. Han har alltid haft en penna nära till hands. 

Trots sin korta karriär efter arkitektutbildningen i Lund har han hunnit med otroligt mycket: vunnit designpriser, hållit i Ted-talk, sitter i juryn för Svensk Forms pris Design S och har nyligen, tillsammans med tre vänner, startat det kreativa bolaget OP. I deras så kallade kreativa hus samlar de kompetenser inom industridesign, arkitektur och innovation.

- Vi tyckte det var mycket mer intressant att samla kompetenser från flera olika områden.Genom att ha olika kompetenser och bakgrunder kan vi skapa synergier och få ut mer intressanta resultat för våra kunder, säger Robert Janson.

Robert Jansson tror att design och arkitektur är viktigare idag än någonsin. Digitaliseringen har medfört flera verktyg som har positiv effekt för skapandeprocessen. Trots det ser han risker med själlösa formspråk och byggnationer när standardisering och globalisering påverkar oss allt mer.

- Det finns en ekonomisk faktor som gör att arkitektur och design ofta åsidosätts. Detta i takt med att globaliseringen gör att mycket ser likadant ut idag. Variation är bland det starkaste vi har och därmed måste vi våga satsa mer på arkitektur och design, säger Robert Janson.

Robert Janson är helt övertygad om att design och arkitektur påverkar oss mer än vad vi kan ana.

- Vi alla har gått förbi en byggnad eller använt en produkt som får oss att känna oss bra utan att kunna sätta fingret på det. Vi tar det ibland för givet men det är just hur vi skapar fysiska och digitala rum som sätter sin prägel på det samhälle vi lever i. Därmed måste vi inse vikten av hur vi formger vår tillvaro och aldrig ta den för givet.

Lär dig mer om arkitektur och design i dagens "Under 15":

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Ämnen i artikeln:

Under 15

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev