fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Ark Kapitals medgrundare: ”Nya tider kräver nya finansieringsätt”

Publicerad: 8 maj 2023, 05:47

I det 282:e avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av Ark Kapitals medgrundare och produktchefen Henrik Landgren för att diskutera tillväxtkapital och finansiering.

Ämnen i artikeln:

Henric SmolakAzerionPodcast

Riskkapital har varit det vanligaste sättet för techbolag att finansiera sig. Men med riskkapital innebär det oftast att grundarna får ge upp en större del av ägandet i sina bolag mot att de får tillgång till kapital. Henrik Landgren menar att det måste finnas fler sätt att få finansiera startups på.

– Vi grundade Ark Kapital med affärsidén att kunna låna ut kapital till tillväxtbolag på ett enkelt och skräddarsytt sätt. Vi har utvecklat en egen analysplattform där bolag kan ladda upp sin rådata och förutspå sin tillväxt. Utifrån den datan kan vi sedan göra en riskanalys och bevilja lån på upp till 100 miljoner kronor, säger Henrik Landgren i podden.

Att få ett banklån när du hade en fabrik och ville bygga ytterligare en var relativt enkelt. Denna förmån har inte riktigt startups idag. Risken är för hög och bolagen är ofta i för tidig fas för att bankerna ska känna sig bekväma med att låna ut pengar. Flera kända näringslivsprofiler håller med om Ark Kapitals problemformulering och har investerat i bolaget.

– Med de övergripande makrotrenderna idag, där är många företag tvingas att rita om sina planer och prioritera en väg mot lönsamhet, så kunde tidpunkten inte vara bättre för oss att satsa och expandera. Vi vill bygga en plattform som hjälper startups att ta rätt beslut med hjälp av data vilket jag tror krävs för att kunna lyckas idag, säger Henrik Landgren i podden.

Lär dig mer om tillväxtkapital och finansiering i dagens avsnitt här:

Spotify: Under 15
Itunes: Under 15

”Under 15” produceras i samarbete med Dagens Media och görs av Henric Smolak, CCO på medietechföretaget Azerion.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev