Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Under 15

Anna Felländer: ”Vi måste övervaka AI-teknologin”

Publicerad: 4 juli 2022, 05:43

Anna Felländer gästar Under 15.

I det 338 avsnittet av podcasten ”Under 15” gästas Henric Smolak av AI-experten Anna Felländer som startat anch.AI. I avsnittet diskuterar de etisk AI och varför vi måste vara alerta när tekniken tar över våra liv och samhällen mer och mer.


Ämnen i artikeln:

Henric SmolakNyheter

AI börjar få en alltmer naturlig roll i många produkter och tjänster i våra vardagliga liv. Teknikens framfart har inneburit mycket effektivisering för många företag. Men enligt AI-experten Anna Felländer finns det stora risker med att algoritmer kan kränka och diskriminera människor dagligen. 

– AI är en fantastisk teknologi då den kan spå olika mönster och beteenden. Använd AI i vilken affärsmodell som helst så kommer den med speed-fart att trycka ned kostnaderna och öka intäkterna. Men i processen skapas en ny typ av digital förorening som diskriminering och integritetskränkning”, säger Anna Feländer i podden. 

Det finns enligt Anna Felländer många exempel där okontrollerade AI-lösningar går snett. Bland annat kan nämnas oetisk marknadsföring av lån till svaga konsumenter och diskriminering från vissa telekombolag, vars AI-verktyg enbart rekommenderar underhåll av nätet i mer kapitalstarka områden. 

– AI är en teknologi med låg transparens. Samtidigt skalar den upp bortom vår kontroll om vi inte har rätt filter och om inte rätt personer fattar rätt beslut. Vi måste övervaka teknologins framfart så vi bibehåller kontrollen över tekniken, säger hon i podden. 

Lär dig mer om etisk AI i dagens avsnitt här: 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Du hittar även ”Under 15” här: 

Acast: Under 15 

Spotify: Under 15 

Itunes: Under 15 

Ämnen i artikeln:

Henric SmolakNyheter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev