lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AI-podden

”Robusthet och transparens är nästa steg inom AI”

Publicerad: 5 december 2019, 06:55

AI-poddens Ather Gattami diskuterar rättvisa AI-system med IBM Watson Researchs Pin-Yu Chen.

AI-system som inte bara är noggranna, utan också rättvisa och jämställda, diskuteras i säsongsfinalen av AI-podden.

Ämnen i artikeln:

AI-poddenAther GattamiIBM

Årets sista avsnitt av AI-podden gästas av Pin-Yu Chen, chief scientist på IBM Watson Research. 

Pin-Yu Chen berättar om hur AI har utvecklats och hur fokus har skiftat från att göra noggranna produktioner till att rekommendera och även ta beslut som är av stor vikt eller spelar avgörande roll i en process. Exempel på sådana beslut är att döma i juridiska processer, att ta beslut i vilka man anställer eller gör sig av med, eller att använda sig av AI för att rätta antagningsprov på universitet. 

Därför är det viktigt att bygga AI-system med andra mål än noggrannhet – som rättvisa, jämställdhet, jämlikhet, och så vidare. Pin-Yu Chen understryker också vikten av att kunna förklara besluten som tas eller rekommenderas av AI-system. En annan aspekt är robusthet mot extern påverkan, där en liten ändring i det datat man matar in inte ska leda till förödande beslut.

I avsnittet diskuteras även hur IBM har transformerats på senare år inom AI-forskningen, där man nu är mycket mer öppen med forskningsresultaten i form av publikationer och open source metodik. Pin-Yu Chen förklarar att konkurrensen är så hård att även jättar som IBM måste öppna upp så att man lockar till sig de bästa talangerna.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Podden hittar du även här:

Spotify: AI-podden
Itunes: AI-podden
Soundcloud: AI-podden 

AI-podden görs i samarbete med Rise och Bitynamics.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev