onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AI-podden

Är datorer kreativa på riktigt?

Publicerad: 31 oktober 2019, 08:02

Professor Arthur I. Miller gästar AI-podden.

AI-poddens Ather Gattami diskuterar kreativitet och AI tillsammans med professor Arthur I. Miller.

Ämnen i artikeln:

AI-poddenAther Gattami

Idag kan datorer på ett enkelt sätt omvandla ett fotografi till en målning i stil med stora konstnärer som Picasso eller Van Gogh. Datorer kan skriva och komponera musik. 

Professor Arthur I. Miller, som är aktuell med boken ”The artist in the machine”, är dagens gäst i AI-podden där man diskuterar huruvida maskiner faktiskt är kreativa eller om de används som verktyg av den kreativa användaren. 

Symbolisk AI kan producera konst som är kännbart för det mänskliga ögat som konst. Men det är konst som har förprogrammerats med hjälp av den data som man har valt att mata algoritmerna med. Det finns inga överraskningar. Harold Cohens Aaron AARON-algoritm producerar ganska vackra målningar med mallar som har programmerats in i den.

Till skillnad från symboliska algoritmer är Artificiella neurala nätverk mycket mer experimentella och oförutsägbara. Nätverken kan lära sig själva vilket gör att arbetet utvecklas utan något mänskligt ingripande, därför kan man också säga att de är mer verkligt kreativa.

Alla dessa genererar mycket mer utmanande och svåra verk som är maskinens egen uppfattning om konst, inte människans idé om vad konst är. I stället för att vara ett verktyg, deltar maskinen i skapandet.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

Podden hittar du även här:

Spotify: AI-podden
Itunes: AI-podden
Soundcloud: AI-podden 

AI-podden görs i samarbete med Rise och Bitynamics. Läs mer om AI-poddens nya säsong här.  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev