onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

AI-podden

AI-podden gör specialavsnitt om covid-19

Publicerad: 27 mars 2020, 08:03

I AI-poddens sopecialavsnitt om covid19 diskuteras bland annat hur AI har använts för att analysera utvecklingen av smittspridningen av coronaviruset. Foto: Janne Næss / AI-podden

Ather Gattami möter Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på IT & Telekomföretagarna, och pratar om uppropet #Vitecherupp, i ett specialavsnitt av AI-podden med anledning av COVID-19.

Ämnen i artikeln:

AI-poddenCoronaviruset

Ather Gattami har bjudit in Åsa Zetterberg till ett specialavsnitt av AI-podden med anledning av COVID-19. Åsa Zetterberg är förbundsdirektör på IT & Telekomföretagarna och berättar om deras initiativ till uppropet #Vitecherupp som vill lyfta goda exempel på hur IT och digitala tjänster kan hjälpa samhället just nu.

– Det började med att några av de stora globala bolagen, men även svenska och nordiska bolag som arbetar med AI-frågor insåg att vi tillsammans sitter på några av lösningarna. Vi vill ta initiativ och göra lite mer än det man normalt kan, inom ramen för att hantera krisen, säger Åsa Zetterberg

Ather Gattami och Åsa Zetterberg pratar om hur uppropet kom till och hur man kan få fler företag att i branschen att sluta upp bakom #vitecherupp. Åsa Zetterberg vill även belysa att vi i Sverige gynnas av att ha kommit så pass långt som vi har inom digitalisering.

– Den här krisen hade slagit ännu hårdare mot vårt land om vi inte haft en så framåtlutad digital sektor som vi har i Sverige. Vi har en digitalt kompetent och uppkopplad befolkning, digitala verksamheter, och en offentlig sektor som påbörjat sin digitala omställning, förklarar Åsa Zetterberg.

I podden pratar man även om hur digitalisering i kristider nu blir en utmaning, och hur IT & telekomföretagarna har jobbat – och jobbar – med AI för att hjälpa till. Vissa menar att AI inte kan hjälpa till i denna typ av kris. Men initiativet #Vitecherupp visar på motsatsen. Digitaliseringen har hjälpt till att bidra i frågor som rör materialbrist i vården, och AI har använts för att ta fram hjälpmedel som kan se utvecklingen av smittspridningen, och användas för att förekomma olika scenarier.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev