Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

AI-podden

AI-forskaren Daniel Gillblad gästar AI-podden

Publicerad: 4 juli 2019, 06:21

AI-forskaren Daniel Gillblad.

AI-forskaren Daniel Gillblad diskuterar företags begränsade AI-kunskap med programledare Ather Gattami, i senaste avsnittet av AI-podden.


Ämnen i artikeln:

AIAther GattamiAI-podden

 AI-poddens programledare Ather Gattami spelar in och släpper extra poddavsnitt under Almedalen. 

Behövs det alltid stora datamängder för att förstå mönster i vår vardag? Ather Gattami och AI-forskaren Daniel Gillblad är kollegor på Rise och forskar bland annat på att ta fram modeller som baseras på små datamängder. Till exempel kan man titta på en person som kommer in kl 9.00 till jobbet varje. Ett system behöver inte 1000 observationer för att det ska förstå att om samma person kommer in kl 08.00 en morgon är det en avvikelse från det normala.

En problematik som finns i utvecklingen av AI är att det just nu är väldigt dyrt. Algoritmerna behöver tränas över hundra gånger för att den ska förstå dess uppdrag. När Google gjorde en träningssession för deras nya språktjänst kostade det 250 000 dollar. 

Ather Gattami och Daniel Gillblad diskuterar också den begränsade kunskapen om AI inom företag idag. 

– Topptidningar som New York Times med flera belyser kunskapsbristen inom AI. Trots det är det många företag, i synnerhet i Sverige, som tror att de har personalstyrka som kan och förstår AI.” Säger Ather Gattami.

Båda två menar att konsekvensen av företagens inställning kan leda till felrekryteringar och felaktiga beslut. De tipsar om att man borde titta på hur större framgångsrika företagen gör som arbetar med riktiga experter, professorer och forskningsinstitut.

Daniel Gillblad är forskare och chef på Rise AI. Han har en bakgrund i statistisk maskininlärning och dataanalys och har lång erfarenhet av att tillämpa sådana metoder i industrisystem. Hans forskningsintressen är för närvarande inriktad på probabilistiska metoder för nätverkshantering, diagnostik och storskalig dataanalys.

Lyssna på senaste avsnittet av AI-podden här.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Acast är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Ämnen i artikeln:

AIAther GattamiAI-podden

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev