Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Youtube for Action: så skapar du försäljning med online video

Publicerad: 6 februari 2019, 13:10

Iprospects SEM-specialist Michael Truong.

Iprospects Michael Truong beskriver hur man med hjäp av det nya videoformatet "Youtube for Action" kan skapa resultat för sitt företag.


Ämnen i artikeln:

Iprospect

Den digitala medie-verktygslådan är full av kanaler där vi kan mäta den kortsiktiga effekten av en investering. Detta har gjort att digitalt ofta spelar en viktig roll i den del av mediemixen som syftar till att driva kortsiktig försäljning. En kanal som ofta glöms bort är Youtube, som vanligen mäts efter sin förmåga att exempelvis sprida kännedom och berätta om ett varumärke, snarare än att driva försäljning. Med det nya formatet Youtube for Action vill Google ändra på det och erbjuda annonsörer ytterligare ett verktyg för att driva direkt respons.

I denna text beskriver jag videoformatet "Youtube for Action" och hur du med hjälp av det kan skapa resultat för ditt företag.

Youtube for Action

En trend vi ser inom den digitala marknadsföringen är att teknologier sprids över produkter. Googles betalda sök har exempelvis lärt sig att använda målgrupper på ett sätt som liknar display, om än inte riktigt lika sofistikerat. Displayannonsering, å andra sidan, använder sig av sökord för att bli mer relevant i målgruppsstyrningar. På samma sätt som de övriga kanalerna så har Youtube rört sig mot ett territorium som hittills har dominerats av sök, det “avslutande” skedet av en köpresa. Formatet heter Youtube for Action och har som sin främsta målsättning att driva direkt respons och kostnadseffektiva konverteringar, snarare än visningar och räckvidd som online video annars använts till. 

 Tydlig “Call-to-Action” och mer noggrann styrning

Skillnaden mellan Youtube for Action och exempelvis det populära Trueview-formatet ligger i videospelarens utseende, och de bakomliggande algoritmerna som avgör för vem din annons visas. Formatet inkluderar en distinkt ”call-to-action” under hela videons gång som uppmanar tittaren att ta nästa steg. Det är detta steg som Action syftar till – med formatet kan du driva nya medlemskap, vitpappersnedladdningar, butiksbesök eller onlineförsäljning. Utöver detta så “lär” sig formatet vilka tittare som med högst sannolikhet kommer att ta önskad action efter att de har sett videon. På sikt kan du alltså räkna med att din annons visas för en alltmer relevant målgrupp och att konverteringsgraden ökar. 

Utöver att låta algoritmen själv hitta den målgrupp som har högst sannolikhet för konvertering kan du även rikta dina videor till personer som har använt vissa sökord. Till exempel kan du som friluftsbutik rikta dina annonser mot personer som sökt efter hur man sätter upp tält, eller som letat efter nya gummistövlar. Ett minnesvärt exempel är en annons som riktades mot personer som sökt efter hur man lagar ett trasigt kylskåp. Annonsen inleddes med “behöver du hjälp med att laga ditt kylskåp?” – just så laserfokuserat kan det bli.

 Kostnadseffektivitet

En stark fördel med det algoritmstyrda formatet är att du själv kan välja hur mycket du önskar betala för en konvertering. Genom att ställa in ett visst mål-CPA så kommer plattformen att arbeta för att kampanjen aldrig betalar mer än du är redo för en ny kund eller ny medlem på din hemsida. Du kan exempelvis se till att en konvertering från Youtube for Action inte har en högre kostnad än vad du annars skulle betala via dina sök-kampanjer. Det enda du behöver ha i åtanke är att Youtube for Action-kampanjer behöver några veckors inlärningstid under vilken kostnaden kan stiga, vilket i sig inte är ovanligt för algoritmstyrda strategier.

 Vill ha större del av digitala budgetar

Youtube har hittills varit en (i digitala mått mätt) bred marknadsföringskanal. Med Youtube for Action kan du idag rikta dina annonser mot en extremt fokuserad målgrupp med hjälp av en algoritm som hjälper dig att hitta dina kunder och som fokuserar på människor som redan har sökt efter de nyckelord som du annars annonserar på. Det är rimligt att anta att Google med formatet ämnar erbjuda konkurrens för den del av digitala budgetar som vanligtvis går till bland annat Facebook, och Google själva rapporterar att antalet konverteringar på Youtube ökat med 150 procent under det gångna året tack vare Youtube for Action. De resultat vi uppmätt har varit lovande när det kommer till nyckeltal som CPA eller ROAS, där det i vissa fall har varit jämförbart med det betalda söket, och ofta överträffat Facebook. 

Vi ser Youtube for Action som ett högst välkommet tillskott i mediemixen och en självklarhet i framtida aktiveringar. Vi ser fram emot många resultatdrivna och framgångsrika Youtube-kampanjer under 2019. 

Michael Truong, SEM-specialist på Iprospect.

Ämnen i artikeln:

Iprospect

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev