Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

”Video ändrar spelreglerna för både publicister och reklamköpare”

Fördelarna med header bidding för publicister är solklar, men gäller detsamma för video? Och vad innebär det för köpsidan? Pubmatics Nordeuropachef Jonas Söderqvist tycker sig ha svaret.

Publicerad: 31 oktober 2019, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Söderqvist är Nordeuropachef på Pubmatic.


Ämnen i artikeln:

PubmaticProgrammatic

När header bidding för första gången dök upp 2015 var det som en lösning för att kompensera publicisternas utmaning med den traditionella vattenfallsmodellen. Med header bidding kunde de göra sitt inventory tillgängligt för flera demand partners samtidigt, istället för en i taget. 

Publicisterna såg omedelbara fördelar; de fick fler demand partners, högre intäkter och bättre hantering av fördröjningar i systemt. Spola fram till 2019 och majoriteten av publicister använder header bidding för display och mobilt inventory och nu ser vi även ökningar inom video.

Fördelarna med header bidding för publicister är solklar, men gäller detsamma för video? Och vad innebär det för köpsidan?

 

Bättre målgruppsanpassning

Med header bidding för video inventory kommer köpsidan mycket närmare 100 procent OTS (opportunity to see) och de får tillgång till mer inventory, bland annat sånt som normalt brukar reserveras för direktkampanjer. Det blir också enklare för köpare att hitta och engagera sina målgrupper, vilket leder till bättre kampanjeffekt och resultat.

 

Tillgång till kvalitetsinnehåll

Före header bidding var det svårt för köpare att se hela publicistens inventory. De flesta publicister höll undan en del inventory för direktförsäljning, eller i sponsrade kampanjer. För dem var programmatisk försäljning ett sätt att skapa intäkter från ”osålt” innehåll.

Header bidding för video gör att programmatic på ett bättre sätt kan konkurrera med direktkampanjer. Det leder till större volymer och bättre kvalitet på det programmatiska innehållet, ökad viewability och bättre säkerhet för varumärkena. Framförallt blir det möjligt för köpare att välja fler kanaler inom video och inte bara de stora penseldragen som används idag.

 

Utökad PMP-leverans

Ett problem sedan introduktionen av privata marknadsplatser (PMP) är att det ibland råder brist på tillgängligt inventory och det kan vara svårt att hitta relevanta målgrupper. Inom video finns en klar länk mellan målgrupp och programmatic eftersom många kampanjer är centrerade kring att annonserna ska visas för en särskilt utvald målgrupp.

Med header bidding för video utökas räckvidden eftersom utbuded av inventory är större. Därmed ökar chansen att hitta potentiella köpgrupper i rätt miljö vid rätt tidpunkt. För PMPer leder det till utökad leverans, ökad målgruppsräckvidd och bättre resultat.

 

Ökad transparens

Header bidding ökar öppenheten och transparensen tack vare bättre insikt i hur auktionerna genomförs och kostnaden per visning. Header bidding skapar också bättre effektivitet i köpprocessen tack vare konsolidering av leverantörskedjan, så kallad Supply Path Optimization (SPO). Med SPO kan köpare samla sina utgifter hos färre media partners för bästa möjliga ROI och ge köpare totalkontroll över vilken typ av inventory de får tillgång till, via vilka publicister och till vilken kostnad de köper inventoryt.

 

Vad händer nu?

Header bidding är fördelaktigt både för publicister och reklamköpare. Eftersom konsumenters engagemang för video inte bara finns i traditionella kanaler, som desktop och via mobiler, utan nu även format inom mobilappar och CTV kan vi förvänta oss header bidding-kampanjer för video även här.

Varumärken och byråer kommer helt klart att behöva en plattform för att få tillgång till premium-målgrupper och varumärkes-säkert inventory, med data och transparens för de prismodeller som maximerar ROI. Genom att optimera investeringarna i hela leveranskedjan inom video kan industrin säkerställa att annonsören får tillgång till all premiumvideo och inte bara en liten del.

Jonas Söderqvist
Nordeuropachef PubMatic

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PubmaticProgrammatic

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev