Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Magnus Johansson: ”Programmatisk annonsering skapar nya möjligheter utomhus”

Programmatisk digital utomhusreklam kan ta utomhusreklamen in i framtiden. Men samtidigt ställer det högre krav datamognad hos annonsörerna. Det skriver Magnus Johansson, Nordenchef på The Trade Desk.

Publicerad: 31 mars 2022, 07:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Johansson, Nordenchef The Trade Desk.

Foto: Janne Næss


Ämnen i artikeln:

Magnus Johansson

Säg att du åker tåg från Malmö till Stockholm. Tåget är försenat med över en timme och maten i restaurangvagnen är slut sedan länge. Du, och större delen av tåget, är hungriga och sura när ni går av. Men på perrongen möts ni av digitala skärmar med budskapet ”Halva priset på burgare och öl när tåget är sent. Välkommen in!”

Eller föreställ dig följande: regnet öser ner och du är på väg hem med din familj efter en landskamp i fotboll. Barnen gnäller, ni är dyngsura och alla bussar är fulla. Då ser du skärmar längs vägen där det står: ”Vi vet att det regnar. Just därför erbjuder vi rabatt för barnfamiljer på taxiresor inom Stockholm.”

Tiden när utomhusreklam inskränkte sig till analoga reklamskyltar som mer eller mindre i blindo pumpade ut budskap om extrapriser och kampanjer – den är över. Digital utomhusreklam blir allt vanligare. Vi möter skärmarna i lokaltrafiken, i stadsmiljön, på bensinmackar, i affärer, hos läkaren och så vidare. Den erbjuder en extremt mycket lättare distribution än konventionell utomhusreklam. Dessutom är de kreativa möjligheterna större.

Men de inledande exemplen adderar ytterligare en dimension: den programmatiska dimensionen. I dag är det fullt möjligt att med extremt kort varsel detaljstyra en kampanj med hänsyn till tidtabeller, väder, nyhetshändelser, idrottsresultat, inköpsdata från detaljhandel, data från trendande musik och filmer. Vilka datakategorier man använder blir del av kampanjens kreativa utförande.

Ett konkret exempel är det nystartade samåkningsföretaget Free Now i Storbritannien. De ville att resenärerna i Londons tunnelbana skulle mötas av budskapet när de som mest behövde andra transportmedel än tunnelbana – det vill säga under förseningar och inställda turer. Genom att automatiskt koppla kampanjen till information om tågtrafiken, kunde man öka varumärkeskännedomen med hela 31 procent. 

I USA beräknas investeringarna i digital utomhusreklam öka med 37 procent i år. Andelen som går till programmatisk digital utomhusreklam ökar dramatiskt, och beräknas landa på 17 procent nästa år. 

I Sverige ska det finnas mängder med digitala skärmar i offentliga miljöer. Att använda dem för programmatisk annonsering skulle öppna en värld av hittills outnyttjade möjligheter för svenska annonsörer. Inte minst nu, när det offentliga rummet öppnar igen efter två år av periodvisa restriktioner. Det har förekommit några enklare piloter här i Sverige, men än så länge har vi inte sett några kreativa exempel på programmatisk utomhusannonsering.

Men programmatisk digital utomhusannonsering – eller PDooH som det kallas med en ganska otymplig förkortning för Programmatic Digital out-of-Home – ställer också högre krav på annonsörerna. 

Dels innebär det minst sagt oroliga världsläget att annonsörerna måste vara mycket mer flexibla, snabbfotade och lyhörda. Det som ena dagen är briljant och säljande kan vara stötande dagen därpå. Ett budskap som fungerar en dag kan bli fel en annan dag.  Möjligheterna med PDooH ökar även komplexiteten. Som annonsör måste du vara beredd att kontinuerligt utvärdera kampanjen och ta snabba beslut. 

Dels måste en programmatisk kampanj utgå från data, som måste vara korrekt och hållbar. I takt med att AI och machine learning blir alltmer vanligt och användbart, måste alla annonsaktörer öka sin dataanalysmognad - både i hur de tänker data, dataanalys och hur kampanjerna kan utvecklas i dessa mångdimensionella miljöer. PDooH är här för att stanna. 

Magnus Johansson
Nordenchef, The Trade Desk

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Magnus Johansson

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev