onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Group M: Fem saker vi har lärt oss om Amazon

Publicerad: 19 augusti 2020, 08:10

Frågorna inför Amazons etablering i Sverige är många. Group M-byrån Quismas Rafael Araujo, som arbetar med amazonstrategi, listar fem ”learnings” som kan vara bra att ha med sig.

Vad innebär Amazons intåg för svensk handel? Rafael Araujo, operativ chef på Group M-byrån Quisma i Sverige, delar med sig av sina fem största lärdomar efter flera års arbete med amazonstrategi.

Ämnen i artikeln:

Group M

Efter år av spekulationer har Amazon under sommaren 2020 till sist bekräftat sitt intåg på den svenska marknaden. Men vad innebär det för svensk handel? På Group M Sverige har vi erfarenhet av att hjälpa svenska annonsörer med Amazonstrategier och implementering på andra marknader och vill dela med oss av fem viktiga learnings:

1. Konkurrensen kring e-handel blir mördande:

Amazons plattform blir en katalysator för dem som är framgångsrika digitalt, andra får betydligt svårare att driva försäljning och går miste om tillväxt. Jättens närvaro accelererar hela e-handeln på bekostnad av den fysiska. Enligt Business Insider sker en absolut majoritet av handelns försäljning fortfarande i fysiska butiker i hemmalandet USA, men tillväxten sker online med snabbt och starkt stöd av Amazon.

2. Förbered dig på lägre marginaler eller erbjud något unikt:

Amazon drar ekonomiska principer till sin spets. Därför innebär lanseringen lägre marginaler eftersom människor så enkelt kan jämföra så många alternativ (78 procent av Amazons konsumenter anger att priset är viktigt när de ska genomföra ett köp enligt ECC Köln, Hermes Euler, 2018.) Allt som är standardiserat och lätt jämförbart med prisfokus får extrem konkurrens genom Amazon. Högre pris i kombination med ett unikt erbjudande fungerar fortfarande, men det är ännu svårare att genomföra det eftersom transparensen ökar.

3. Bygg upp en solid contentstrategi:

För att e-retailers ska lyckas blir en contentstrategi ännu viktigare för att kunna skapa relevanta interaktioner med potentiella kunder och addera värde. Vi har identifierat att annonsörer som investerar i A+ Content (Amazons lösning för högkvalitativt innehåll högt upp på produktsidor) får en ökad effekt på upp till 10% högre försäljning genom att skapa innehåll som bidrar till en mer visuell och informativ köpupplevelse. Dessa annonsörer upplever dessutom lägre return-rate från sina kunder och får bättre recensioner. Även om A+ Content inte direkt bidrar till bättre organisk (SEO) synlighet i sökresultat på Amazon, finns det ändå mycket på produktsidorna som kan tweakas från ett SEO-perspektiv för att skapa fördelar; framförallt titlar, beskrivningar och s k bullet points. Att vara tidigt ute med dessa optimeringar sparar både resurser och pengar i längden.

LÄS OCKSÅ: Så rustar Sverige för Amazon

4. Satsa på partnerskap och relevans:

Aktörer som haft framgång har vågat tänka nytt. De har nagelfarit sina positiva och negativa egenskaper och sedan tänkt partnerskap med andra aktörer för att komplettera och förstärka erbjudande, content, positionering och relevans för att optimera konsumentvärdet. Unika produktvarianter eller kombinationer av produkter via exklusiva samarbeten med partners ger effekt. Färre och större aktörer förstärks och får ofta bättre förutsättningar via Amazon, men vi har också sett att små företag lyckats på plattformen, bl a de som utnyttjar sina lokala styrkor genom att tex gå ut med produkter och erbjudanden kopplade till ett geografiskt område med specifika egenskaper och därmed svåra att kopiera på andra orter.

5. Tänk om vad du lärt dig av Google sök: 

Statistik kring dina sökmarknadsföringskampanjer via Amazon kommer med stor sannolikhet se väldigt annorlunda ut än Googles, även om du jämför med Shoppingannonser som i teorin liknar vissa sök-annonsformat som syns på Amazon. För det första får man ett betydligt högre antal annonsvisningar (upp till 20x högre än Google). Dock genererar dessa annonsvisningar långt ifrån lika många klick, vilket inte betyder att annonseringen är irrelevant. Tvärt om. Sett från ett konverteringsgradsperspektiv har vi mätt upp till 8x högre resultat på Amazon, och med tanke på att man betalar per klick och Amazon (fortfarande) är billigare än Google, är Return on Ad Spend-nivåer som är upp till 16 gånger högre än på Google inte ovanliga! Trots det lägger en annonsör endast mellan 15-20% i snitt av sin sökbudget på Amazon i marknader som USA och UK. Det lär dock fluktuera då både Google och Amazon löpande uppdaterar sina plattformar och lösningar för att locka både konsumenter och annonsörer.

Amazon har redan visat sig vara en inflytelserik, disruptiv och innovativ kraft inom marknadsföring. Och detta är bara början. Lycka till med din Amazon-lansering. You are in for a ride…

LÄS OCKSÅ: Expertens tips: Så får ditt varumärke genomslag på Amazon

 

Rafael Araujo

Operativ chef på Group M-byrån Quisma i Sverige, som jobbat flera år med Amazonstrategi

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev