lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

”Fem budord till dig som fortfarande säljer print”

Publicerad: 11 oktober 2019, 05:00

Staffan Hultén är vd på RAM.

Digital utveckling till trots, så utgör fortfarande inkomsterna från printreklamen lejonparten av både dagspressens och tidskrifternas kommersiella intäkter, skriver Staffan Hultén. Han delar med sig av sina bästa råd för lyckad annonsförsäljning.

Ämnen i artikeln:

RAMDagspress

Print kanske närmar sig slutet av sin era, fast osäkert hur snabbt eller långsamt. Men det finns fortfarande all anledning att förstå och utnyttja hur detta medium fungerar. Inte minst ur kommersiell synvinkel.

För all digital utveckling till trots, utgör fortfarande inkomsterna från print-reklamen lejonparten av både dagstidnings- och tidskriftsföretagens kommersiella intäkter. Hur ologiskt det än låter, så vinner man ofta över sina digitala bröder och systrar när det gäller reklamintäkterna. Det är ju som att svära i kyrkan, men är faktiskt sant.

Vad är då hemligheten bakom lyckad annonsförsäljning i print? Vad ska man veta, framhålla och vad ska man argumentera för när det gäller gammal hederlig printannonsering? Här kommer några handfasta och praktiska fakta och tips: 

1. Räckvidden har utan tvivel sjunkit för de flesta tidningar och tidskrifter Glädjande är dock att det i huvudsak verkar vara ”rätt” läsare som slutat läsa. Kärnläsarna är huvudsakligen kvar. Dessutom tjänar dessa läsare mera pengar och har mer intresse och kunskaper om varumärken generellt. Dessutom oftast en större köpkraft. Lägre räckvidd men vassare, mer aktiva och påverkbara läsare är följden. De kvarvarande läsarna är alltså i större grad ”kärnläsare” som gillar föreställningen om att läsa en papperstidning och som lägger märke till, uppskattar och agerar på reklamen i högre grad. Effekten blir att både minnesspåren av reklamen och effekten av den ökar bland de kvarvarande läsarna. Dessa värden har knappast varit högre än de är just nu.

2. Priset och rabatterna på printreklam har regelmässigt sjunkit mer än räckvidden
Det har sällan eller aldrig vara mera effektivt att annonsera i print än just nu, räckviddstappet till trots. Med 50 procent lägre priser och 25 procent lägre räckvidd blir det betydligt mer ”Bang for the buck” nu än tidigare.

3. Konkurrensen inom print har minskat
Packningsgraden är lägre och andelen helsidor och uppslag har ökat. Stora annonsformat ger längre kommunikationstid, vilket ger en större förståelse och mera handlingskraft.

4. Reklamtröttheten sprider ut sig
Det är ett globalt och accelererande fenomen. 60 procent hävdar att de aktivt ogillar reklam. Av dessa är det ca 20 procent som ”hatar” reklam. Glädjande för print är det bara 15-20 procent som ogillar reklam i tidningar och tidskrifter. Det är inte många som ”älskar” printreklam, men det är heller inte många som ”hatar” den. Printreklam är valfri. Det är bara att bläddra förbi den om man så önskar. Den är förväntad och uppfattas positivt.

5. En av printreklamens hemligheter är förmågan att främja och stödja svaga eller nya varumärken
För att förklara produktens relevans krävs tid för kommunikation i de fall där inte varumärket är så starkt att själva logotypen eller produktnamnet direkt förklarar relevansen. Denna nödvändiga kommunikationstid ger oftast printreklam. Ett starkt varumärke är givetvis alltid bättre, men i print kan man lyckas även med svagare varumärken.

Det finns många andra detaljer att framhålla som annonsformat, placering, redaktionell miljö, Pick Up Times, PEX, kreativitetens inverkan, ibladningar, sampling, content marketing och effekten av frekvens och cross-mediala lösningar men budord ska vara få och korta. 

Lycka till.

Staffan Hultén
CEO RAM

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev