Experter/tyckare
Så granskar UG och SVT:s lokala nyheter landets vita fläckar – tillsammans
Publicerad: 6 april 2021, 12:58
”Flera av våra mest framgångsrika reportage i Uppdrag granskning hade aldrig kunnat nå så långt utan samarbete med skickliga lokalreportrar”, skriver SVT. Foto: Charlotte Lambertz/SVT + SVT + Fredrik Hjerling/SVT
Allt oftare ställer lokala reportrar och redaktörer sig frågan om UG kan kopplas in, skriver SVT:s Axel Björklund, Nina Funke och Josefin Ziegler som delar med sig om hur de lokala redaktionerna och UG samarbetar med varandra.
På SVT vill vi gräva djupt, men vi vill också granska hela landet och från många olika perspektiv. Det här är ambitioner som ibland är svåra att kombinera. Men ibland lyckas vi.
SVT:s lokala nyheter och Uppdrag granskning har i en rad projekt fått till givande samarbeten, där alla parter och inte minst publiken blivit nöjda med resultaten. Vi kallar projektet UG Hubb.
På Uppdrag granskning finns spets och expertis, på SVT:s lokala nyheter finns reportrar och redaktörer med örat mot marken, med finmaskiga kontaktnät, med näsa för nyheter. På de lokala redaktionerna finns också ett övergripande mål och en stark vilja att ta fram egna nyheter som får genomslag hos publiken och i andra medier.
Faktum är att flera av våra mest framgångsrika reportage i Uppdrag granskning det senaste året aldrig hade kunnat nå så långt utan samarbete med skickliga lokalreportrar, pålästa och med örat mot just sin mark och asfalt, sin kännedom om traktens medborgare och företag. I gengäld kan UG:s redaktion bidra med spetskompetens inom research, berättande och intervjuteknik, för att tillsammans nå både riktigt djupt – och nära.
För SVT:s lokala nyheter kan det leda till stora nyhetshändelser, att fortsätta bevaka under lång tid. Det bidrar också till ett starkt ekosystem av granskande lokaljournalistik i området. Fler avslöjanden i den lokala journalistiken gynnar den lokala demokratin. För Uppdrag granskning är det centralt med kvalificerade tips och fotarbete för att kunna rikta kameran åt rätt håll, i rätt tid.
Att vara journalist på en nyhetsredaktion i dag innebär att ständigt vara en del i ett samarbete. Bakom varje lyckad publicering ligger ett avancerat grupparbete. Ofta räcker det med att alla gör sitt bästa. Men ibland behöver vi gå ett steg till och samarbeta på ett sätt som innebär att en journalist gör sitt bästa för att en kollega ska kunna göra sitt bästa så att ett reportage kan bli så bra som det bara är möjligt.
Vi har senaste året sett flera exempel på när samarbetet mellan UG och SVT:s lokala nyheter har skapat ett journalistiskt kretslopp som lett till avslöjanden och granskningar i olika steg och för olika delar av vår publik.
Några exempel:
När Uppdrag granskning gör ett reportage om Försäkringskassan vittjar vi vår tipskorg, med tiotusentals berättelser från hela landet. Många handlar om utförsäkrade människor som saknar medel och röst, där journalistiken kan göra verklig nytta och skillnad. I samband med UG:s serie på SVT Play publicerade ett tiotal lokala redaktioner egna berättelser från människor i deras närhet, där de allra flesta casen från början inkommit till UG:s tipsfunktion. Tillsammans lyckades vi teckna en bild av läget i hela landet – och åstadskomma en journalistisk kraft som skapat storpolitisk debatt och löften om lagändringar.
SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning har i flera publiceringar det senaste året berättat om Vårdexpressen – där två lokala reportrar nosade upp ett misstänkt missförhållande, och där lokal arbetsledning bedömde att det kan bli större med UG:s hjälp. Det har lett till vinklar och perspektiv för både lokala plattformar och UG:s olika ytor – och alldeles nyss ett åtal mot de misstänkta inblandade, och en bedömd besparing för skattebetalarna i miljardklassen. Och nu fortsätter SVT Nyheter Skåne bevakningen av rättegången.
Eller ta berättelsen om SIS-hemmet Björkbacken. UG får ett tips som förmedlas vidare till den lokala redaktionen (två trappor ned i Kanalhuset i Göteborg), en reporter på SVT Nyheter Väst gräver och gör nyhetsjobb, inser att det finns något större här. UG kopplas in igen och det slutar med en UG-timme och flera nya nyhetsjobb för den lokala publiken.
UG har gjort reportage som Arlagården i samarbete med SVT Nyheter Gävleborg och Krav-gårdarna, där lantbrukare runtom i landet tackat oss för att ha satt ljuset på deras oseriösa konkurrenter – stora jobb i Uppdrag granskning och massor av lokala nyhetsinslag.
För ett par veckor sedan kunde UG, med stor hjälp av lokala reportrar och redaktörer, berätta om visselblåsare från Malmö till Bureå som fått problem. De lokala redaktionerna har sedan kunnat förvalta materialet för sin publik.
Samarbete är inte alltid fritt från skav. Det blir inte perfekt varje gång. Men vi lär oss hela tiden och vi gör det tillsammans.
Inför varje UG-publicering ställer vi oss frågor: Finns det något här som lokala redaktioner kan göra nyhetsjournalistik kring? Vad kan vi dela med oss av vår research? Vad behöver vi komplettera för att det ska funka för lokala redaktioner att gå vidare med?
Och allt oftare ställer lokala reportrar och redaktörer sig frågan om UG kan kopplas in när de stöter på en möjlig granskning där de behöver experthjälp eller kanske bara lite goda råd.
Uppdrag granskning får cirka 40 000 tips varje år – över 100 per dag. Det är självklart inte möjligt att göra ett UG-reportage om varje, kanske inte ens en promille. Men det finns massor av stories och avslöjanden som är högst relevanta i en mer lokal kontext och vi jobbar tillsammans med att bli än bättre på att ta hand om de känsliga tipsen, vädjandena om att någon ska lyssna, granska, utkräva ansvar.
UG kan förstås inte vara den instansen varje gång, men tillsammans med lokala nyheter kan vi oftare ge det en chans. Ofta landar det i en bra lokalnyhet. Ibland blir det något större, gemensamt. SVT har resurser och ansvar att göra grävande journalistik både i det lokala och nationella sammanhanget. Nu tar vi stora kliv för att binda ihop perspektiven.
Vi visar också att SVT tar sina tittares tips på största allvar, och att vi gör vårt yttersta för att tillsammans förvalta det förtroendet.
Axel Björklund, projektledare Uppdrag granskning SVT
Nina Funke, nyhetschef SVT:s Lokala nyheter norra Sverige
Josefin Ziegler, nyhetschef SVT:s Lokala nyheter södra Sverige