Experter/tyckare
Hållbar streaming – så kan streamingtjänsterna minska sitt klimatavtryck
Publicerad: 11 februari 2022, 06:34
”Bildkvalitén behöver förbättras på ett sätt som är hållbart”, skriver Jonas Birmé. Foto: Getty Images / Tomas Rapp
Det går åt mycket energi för att driva en streamingtjänst – men det finns knep för att minska klimatavtrycket, skriver streamingexperten Jonas Birmé.
Inom streamingbranschen bland både teknikleverantörer och streamingtjänster så pratas det allt mer om hållbar streaming (eng. green streaming) och många är överens om att tillväxt och förbättrad kvalitet inte kan ske på bekostnad av ett högt klimatavtryck. Enligt en rapport publicerad av Carbon Trust ligger cirka 10 procent av energiåtgången i distribution. En andel som inte är försumbar och har ett värde av att se över. Jag kommer här presentera några exempel på åtgärder som aktörer inom streamingområdet kan göra redan idag.
Optimera bandbreddsnyttjandet
För inte allt för många år sedan användes bitrate som ett mått på streamingkvalitén bland gemene man. Bitrate är ett mått som berättar hur mycket data som transporterats genom nätverken inom ett tidsintervall (bitrate per sekund). Ju mer data som transporterats desto högre bitrate. Bilden hos många var då att ju mer data som skickades desto bättre var det.
”Ju fler som strömmar video desto trängre blir det i nätverken vilket får följden att nätverk och datahallar behöver byggas ut”
Att högre bitrate kan ge en bättre bildkvalité är inte felaktigt i sig, då bilden inte behöver komprimeras lika mycket, men sker på bekostnad av att det tar mer plats i nätverken. Ju fler som strömmar video desto trängre blir det i nätverken vilket får följden att nätverk och datahallar behöver byggas ut. En högre bitrate konsumerar även mer data från mobilabonnemangens datapott vilket många användare värnar om idag. Beroende på vad det är för typ av innehåll så innebär inte alltid en högre bitrate en förbättring som är synbar för det mänskliga ögat.
Konkurrensen mellan streamingtjänsterna är stenhård idag och bästa bildkvalitén är fortfarande en konkurrensfördel. Men bildkvalitén behöver förbättras på ett sätt som är hållbart och att enbart bara höja bitrate och öka utnyttjandet av nätverken är inte det. En åtgärd aktörer kan göra idag är att se över hur mycket data som egentligen behövs utifrån den upplevda bildkvalitén. Det finns metoder för att få ett kvalitativt mått på bildkvalité som baseras utifrån det mänskliga ögat (exempelvis VMAF som utvecklats av Netflix tillsammans University of Southern California). Undersök hur komprimeringsinställningar kan justeras till att minska datamängden utan att detta mått påverkas. Anpassa komprimeringsinställningar utifrån vilket typ av innehåll det är. Det finns exempel på en nordisk aktör som genom att använda denna metod minskade datanyttjandet med hela 20 procent samtidigt som upplevda bildkvalitén förbättrades.
Använd ny teknik för dygnet-runt-kanaler
Nyhetskanaler och tv-kanaler som ligger ute online dygnet runt tar resurser i form av datakraft vid komprimering (videokodning) av signalen från sändningsutrustningen dygnet runt. Detta även om större delen av innehållet som sändningsutrustningen spelar ut även finns online i form av VOD (video on demand) eller klipp.
Här finns det möjlighet att använda ny teknik anpassad för online streaming som kan användas och ersätta den här dygnet runt-videokodningen för en nyhetskanal eller tv-kanal. Tekniken bygger på att VOD-filer som redan har komprimerats och anpassats för streaming kan återanvändas till att skapa en nyhetskanal eller tv-kanal. Endast händelser som pågår live behöver komprimeras om på nytt. I kombination med molnbaserad videokomprimering så blir det ett effektivare resursnyttjande av komprimeringsresurser då det bara nyttjas när de behövs. Genom att återanvända redan komprimerade filer så behövs mycket mindre datakraft för att driva en sådan här dygnet runt-kanal. Det gör också att kostnaden för att driva en sådan här kanal är en bråkdel av kostnaden av en ”vanlig” dygnet runt-kanal. Den här tekniken gör det även möjligt att utöka sitt utbud av tv-kanaler med exempelvis fler nischade kanaler på ett ändå hållbart sätt utifrån resursutnyttjande.
Optimera mjukvaran i tv- och mobilappar
Jag är uppvuxen på 80-talet och kommer ihåg när en vred och vände på varenda kodsnutt för att tänja på gränserna för vad som gick att åstadkomma på dåtidens hemmadatorer. Idag ser förutsättningarna helt annorlunda ut och många mobiltelefoner är långt mer kraftfulla än vad datorerna var då. Jag är övertygad om att det finns ett värde att göra en genomsyn av
”Min erfarenhet är att denna kompetens finns bland utvecklarna men utifrån ett hållbarhetsperspektiv anser jag det viktigt att tid för detta prioriteras”
den mjukvara som ligger och kör på användarens tv-apparat eller mobiltelefon. Se över om det finns delar av mjukvaran som går att effektivisera och reducera onödigt nyttjande av processorkraft. Min erfarenhet är att denna kompetens finns bland utvecklarna men utifrån ett hållbarhetsperspektiv anser jag det viktigt att tid för detta prioriteras. Även om det inte innebär nya funktioner som användaren direkt märker av så kommer användarens batteritid förlängas, vilket innebär att personen kan använda tjänsten lite längre innan batteriet tar slut. Det vinner alla på.
Det var några exempel på åtgärder som går att göra redan idag samtidigt som jag är övertygad om att det går att göra mycket mer genom fortsatt innovation inom detta område.
Jonas Birmé
streamingspecialist och partner på Eyevinn
Hållbarhet i mediebranschen – alla artiklar från temaveckan
■ Early Birds knep för att bli mer hållbara: elbilar, HVO och schysta villkor
■ Samdistribution, hållbart papper och mindre plast – så ska tidningarna minska sitt klimatavtryck
■ Innehåll, resor och energianvändning största klimatbovarna hos tv-husen
■ Utomhusbolagens klimatarbete: JCDecaux planerar att klimatkompensera kundernas kampanjer – så gör konkurrenterna
■ Hälften av alla miljöpåståenden är ”greenwashing” – men hårdare straff väntar: ”Finns anledning att tänka till”
■ Tryck, transporter och kundernas kampanjavtryck – här är områdena mediebyråerna jobbar med för att minska sin klimatpåverkan
■ Klimatprojekt i fokus för branschorganisationerna 2022
■ Bortom sopsortering och miljöhus – så kan mediebolagen sänka sina koldioxidutsläpp
■ Demokratiaspekten unik för mediebolagens hållbarhetsarbete
■ Klimat och miljö – nu drar Dagens Medias temavecka om mediebranschens hållbarhetsarbete igång
■ Linnéa Kihlström: Därför sätter vi mediebolagens hållbarhetsarbete under lupp