Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Torbjörn Sjöström: ”Fel att säga att hot mot journalister är ett hot mot demokratin”

Novus vd Torbjörn Sjöström håller inte med om att hot och hat mot journalister är ett demokratiproblem. Det är ett arbetsmiljöproblem, skriver han.

Publicerad: 22 december 2021, 13:43

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Torbjörn Sjöstrm, vd på Novus.

Foto: Mathias Blom; The Happy Creative


Ämnen i artikeln:

Novus

Den senaste tiden har jag noterat att chefredaktörer, ansvariga utgivare och nytillträdda ministrar faktiskt verkar tycka att yttrandefriheten är ett hot mot demokratin.

Det har skett i samband med kritik mot publicerade artiklar samt hat och hot mot journalister.

Men allt blandas ihop i ganska svepande termer in i ”demokratihotet” och jag undrar om man förstår att man då ställer yttrandefriheten mot demokratin.

Nyhetsutvecklingen har under lång tid arbetat med känslor som sitt viktigaste instrument, framför allt ilskan.

Journalisten är hjälten i centrum av nyheterna och förväntas vara aktiv på sociala medier, mejl och telefon hela tiden. Den konstanta oron att inte vara bättre än sitt senaste scoop.

Medias digitala ”transformation” har gjort det mycket lättare att nå journalisten, dygnet runt.

Nyhetsmedier har också efterfrågat källkritik. Det är läsarens ansvar att inte bli lurad. Egentligen för att försöka hindra ”alternativmedier” men nu är felen allt oftare i alla nyhetsmedier. Ett konstant livefokus gör det också nästan omöjligt att göra rätt.

Ett ökat hat och hot mot journalisten som person kommer från mediernas personfixering, känslofokus och misstron källkritiken skapade. Men det är fel att säga att hot mot journalister är ett hot mot demokratin. Däremot är det ett stort arbetsmiljöproblem. En otrygg vardag gör det svårt att göra ett bra jobb.

Låser man inte bilen och får inbrott gäller inte försäkringen och man anses vara vårdslös.

Samma måste ju rimligtvis gälla för nyhetsmedier. Det är faktiskt ansvarslöst att sätta journalisten i skottgluggen om det är ett arbetsmiljöproblem, ännu värre om det är ett hot mot demokratin.

Lösningen är också ganska enkel. Flytta in journalisterna innanför redaktionens murar. Låt redaktionen vara trovärdighetens borg som skyddar journalisten. Nyhetstips bör gå till redaktionen inte individen. I en tid av deep fakes och exempel på journalister som faktiskt hittat på nyheter i kravet på att vara hjälten är det också ett sätt att rädda tilltron till seriösa redaktioner. Man löser då inte bara ett akut arbetsmiljöproblem utan också tilltron till oberoende medier. Demokratin skulle faktiskt bli lite starkare på kuppen om journalisterna skulle slippa må så dåligt och kunna göra ett bättre jobb.

Demokratin är beroende av granskande oberoende nyhetsmedier som har medborgarens förtroende och mandat. Nyhetsmedier ska granska makten och vara en konstant påminnelse att även de sitter där på medborgarens mandat.

Tredje statsmakten får inte vara så sårbar att individer med anonyma mejlkonton kan hota den. 

Läsare som reagerar kan inte heller vara ett hot mot demokratin. Precis som väljare som reagerar på politiker inte heller är ett hot mot demokratin.

Det finns riktiga demokratihot kopplat till nyhetsmedier. Vi ser det i europeiska länder där politiker styr nyheters innehåll och stänger ned oberoende journalistik. När makten tystar journalisters möjlighet att göra sitt jobb. 

Men det vi pratar om i Sverige är främst ett arbetsmiljöproblem.

Torbjörn Sjöström,
vd Novus

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Novus

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.