Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Thomas Mattsson replikerar på Anders Malmsten: Ännu inte dags att avskaffa mediestöden

Anders Malmsten tycker att vi ska avskaffa mediestöden helt. Men där är vi inte än. Ambitionen är naturligtvis att nyhetsjournalistiken ska stå så fri från statlig involvering som möjligt men ännu är branschen under omställning, skriver Thomas Mattsson, Senior Advisor på Bonnier News.

Publicerad: 12 november 2021, 06:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Branschen behöver fortsatt stöd i en tid då statliga Postnord börjar varannandagsutdela tidningar och där vi, med regeringens hjälp, lyckades styra bort producentansvaret för returpappersinsamlingen.”

Foto: Janne Næss


Ämnen i artikeln:

Anders MalmstenThomas Mattsson

Mediestödsdebatten är nu i full gång och den är välkommen. När vi i Tidningsutgivarnas styrelse den 11 april skrev på DN Debatt, under rubriken ”Vi tidningsutgivare vill lägga ner presstödet”, så ritade vi med två meningar om den mediepolitiska kartan. De löd:

”Driftstödet har överlevt sig självt och bör nu ersättas med en mer modern ordning där fria, oberoende medier snarare ges indirekta än direkta stöd. Där staten skapar förutsättningar för fri företagsamhet snarare än, om än välvilligt, sörjer för att befästa gamla affärsmodeller.”

Presstöd har vi haft sedan 1971, eller sedan 1965 om man räknar med ett indirekt parti(press)stöd, men nu är det dags att reformera systemet och successivt komplettera relevanta direktstöd – som exempelvis det för lokal journalistik – med indirekta stöd som återinförande av ett kvalificerat momsundantag eller kanske reducerad arbetsgivaravgift för journalister. 

Ambitionen är naturligtvis att en samhällsviktig verksamhet som oberoende nyhetsjournalistik ska stå så fri från statlig involvering som möjligt, men vi är ännu i en omställningstid där nya mediekonsumtionsvanor och globala techjättar utmanar traditionella mediers etablerade affärsmodeller. Här har politiken ett ansvar för rimliga konkurrensförhållanden gällande reglering och beskattning, men också att möjliggöra kvalitetsjournalistik i hela landet. 

”Dags att avskaffa mediestöden”, lyder rubriken över Anders Malmstens debattartikel i Dagens Media. Men där är vi inte än. Branschen behöver fortsatt stöd i en tid då statliga Postnord börjar varannandagsutdela tidningar och där vi, med regeringens hjälp, lyckades styra bort producentansvaret för returpappersinsamlingen. 

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Kraftigt sänkt mediestöd 2021 – så mycket får samtliga medier

Lyckligtvis förefaller våra lagstiftare förstå. Under Tidskriftsdagen i onsdags höll Sveriges Tidskrifters ordförande Helle Klein en debatt där moderaternas Viktor Wärnick slog fast: ”Gör om driftsstödet till omställningsstöd”. M-talespersonen konstaterade också att den dryga miljard som idag ges till dagspressen, apropå att public service får hela nio gånger så mycket skattestöd, kan behöva öka: ”Vi tycker att nivån bör höjas”. Liberalernas Christer Nylander var positiv till att ”momsfrågan ska utredas” av finansdepartementet och socialdemokraternas Ida Karkiainen slog fast att ”journalister i hela landet” är den viktigaste mediefrågan nu.

Jag håller med om allt, men i den debatt som dragits gång bör vi inte rusa åstad. Ja, driftstödet har varit konserverande – det är också därför vi vill ersätta det med andra stöd. Men de olika mediestöden har också gett Sverige en flora av dagstidningar som är snarast exceptionell i internationell jämförelse. Bara Bonnier News-koncernen, där jag själv verkar, ger ut 43 och snart 44 lokaltidningar och 3 rikstidningar och det med ledarsidor som har sju olika politiska beteckningar. 

Mats Svegfors ska för kulturdepartementet utreda hur press- och mediestöden ska förändras och bli färre. Han är ett klokt val, en publicist med lång erfarenhet som chefredaktör för Svenska Dagbladet och vd för Sveriges Radio, men också från statsförvaltningen och andra statliga utredningar.

Svegfors-utredningen ska vara klar i juni 2022 och den kommer nog inte att ha rubriken ”Dags att avskaffa mediestöden”. Det ska vi vara tacksamma för, några år till.

Thomas Mattsson
Senior Advisor på Bonnier News

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.