Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Tankesmedjan Tiden: Högerns angrepp mot public service en förlängning av polariseringen

Publicerad: 10 mars 2021, 06:34

De svenska högerpartierna angriper public service allt oftare. De påstår att SVT och Sveriges Radio är vänsterstyrda och vill se nedskärningar och avsmalning. Det finns all anledning att tro att frågan kommer bli stor i valrörelsen nästa år, skriver Tankesmedjan Tiden.


Ämnen i artikeln:

Public service

I Tankesmedjan Tidens nya rapport ”Högerfront mot public service”, som släpps i dag, kartlägger vi den retorik och de politiska förslag som Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna använder sig av för att angripa public service.

Under de senaste åren har dessa tre högerpartier hamnat allt närmare varandra i sin syn på public service. Det gäller bland annat bilden av att public service skulle vara vinklat och vänstervridet. Bland aktiva i dessa tre partier verkar detta vara en så självklar ståndpunkt att den inte ens behöver motiveras eller beläggas. Enstaka program och inslag tas som intäkt för att det är sant. Trots att forskningen inte kunnat belägga att det finns en sådan vänstervridning.  

I debatten får man intrycket att de mest kritiska rösterna i dessa tre partier argumenterar utifrån principen att den som inte är med dem är emot. 

Eftersom public service inte driver en konservativ linje är de vänstervridna. 

Tydligast är detta Sverigedemokraterna, som också vill styra innehållet i public service på ett mer än de andra partierna. Ett exempel är när Sverigedemokraternas företrädare i riksdagens kulturutskott ville kalla in SVT-chefer för att rikta kritik mot enskilda program.

Tydligare än så kan inte viljan att styra public service uttryckas.

I debatten hänvisas till undersökningar som visar att journalister oftare röstar på röd-gröna partier. Men även om det skulle vara sant bevisar det inte på något sätt att det påverkar deras journalistiska arbete.

Kan inte journalistik vara opartisk? Hur tänkte SD, M och KD i så fall att opartiskheten skulle bli bättre? Genom att anställa journalister med partibok från deras partier?

Kritiken mot att public service skulle vara vänstervridet rimmar dessutom illa med det faktum att medborgarnas förtroende för SVT och SR är högre än någonsin (och har ökat ytterligare under pandemin). Till och med bland Moderaternas och Kristdemokraternas väljare är det enligt de senaste mätningarna rekordstort. Bland Moderaterna har 82 procent förtroende för SVT 2020. För Kristdemokraternas väljare var det 80 procent. Stödet för SR ligger på ungefär samma nivåer.

Ändå tar de tre högerpartierna den egna kritiken till intäkt för att det krävs nedskärningar och ett smalare uppdrag för public service. På den punkten i dag ligger de så nära varandra att vi måste räkna med att det vid en valseger för den samlade högern i valet 2022 kommer att bli stora förändringar. 

Med en högerregering efter näst val talar allt för att vi får ett public service som inte sänder sport, underhållning eller bredare program. Ett public service som inriktar sig på nyheter och smal kultur.

Från andra länder vet vi att det leder till radio och tv som följs av få och mest uppskattas av en välutbildad elit. Vi vet också att det nästan ofelbart leder till ytterligare neddragningar och försämringar. 

Ett smalare public service blir första steget mot ett helt avlövat public service.

Allt talar för att framtiden för public service kommer att bli en av de stora frågorna i valrörelsen 2022. Angreppen mot public service blir en förlängning av det ”kulturkrig” och den polarisering som präglat så mycket av de senaste årens politiska debatt. På ena sidan står det som vill smalna av och kontrollera mer, styra mer. På andra sidan står de som anser att dagens public service-kanaler fyller en viktig funktion för det öppna och demokratiska samtalet, för medborgarnas tillgång till information och för journalistikens oberoende. 

 

Maria Arkeby
Tf chef Tankesmedjan Tiden

Jesper Bengtsson
Journalist och författare samt förlagschef på Atlas

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.