Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

SVT Barn: Därför gör vi inte ”Bullen”

Många är de som undrar varför SVT inte längre gör ”Bullen”. Frågan kommer alltid från vuxna – inte sällan för att de saknar kunskap om såväl SVT:s utbud som hur det är att vara barn i dag, skriver Johanna Gårdare och Petter Bragée, programchefer för SVT Barn.

Publicerad: 15 juni 2021, 12:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johanna Gårdare och Petter Bragée, som båda är programchefer för SVT barn (Petter i Malmö och Johanna i Stockholm) får väldigt ofta frågan (från vuxna) varför de inte gör Bullen. Nu har de tillsammans skrivit en debattartikel som svarar på det. Få vuxna vet vad SVT gör för barn i ”Bullen-åldern” och förmodligen är det därför frågan så ofta ställs.


Ämnen i artikeln:

SVT

Den kanske vanligaste frågan vi som ansvarar för SVT:s barnprogram får från vuxna som inte tittar så mycket på vårt utbud är just denna: ”Varför gör ni på SVT Barn inte en ny version av det älskade programmet Bullen?”. Med programledare som är barnens kloka kompisar, och med spännande brevfilmer som lär en ny generation om relationer och dilemman? Minns – ”det är inte de i filmen som skrivit brevet”, och minns att alla barn som tittade alltid skulle veta ”att du aldrig är ensam och du är alltid okej som du är”. Det känns fint att nostalgiskt tänka tillbaka på Bullen i dag. Ett bra program i sin tid. 

Svaret på frågan är att vi visst gör ”Bullen”! Men idag heter det exempelvis ”Klassen” och ”Jobbigt”. De här två programtitlarna levererar dagligen innehåll som barn i förpuberteten kan identifiera sig med. Det handlar om moraliska dilemman, om vad som händer i kroppen och knoppen i den här åldern och om olika slags relationer en individ har kring sig. 

Det är barn i målgruppens ålder som gestaltar rollerna. Referensramar, humor och tonalitet är nutida. Det är inte en vuxen programledare som i magasinsformat berättar för barn om puberteten. Utan det är dramaserier med långa säsonger där tittarna tillåts lära känna karaktärerna, hitta egna favoriter i casten och egen igenkänning i ämnena. På samma sätt som den vuxna streamingpubliken vill gå in i sina världar. Angelägna teman som bland annat pluggångest, skvaller, olycklig kärlek, avundsjuka, diabetes och nakenbilder har bara i år avhandlats i ”Klassen”. Varje avsnitt har tydligt lärande och en sensmoral men utan pekpinnar och alltid på barnens sida. 

”Varje generation har rätt till sina barnprogram som speglar deras egen tid”

Varje generation har rätt till sina barnprogram som speglar deras egen tid. Den 30:e januari 1995 förväntades barnen bänka sig för ”Bullen” måndagar kl 19.15 i SVT1, inklämt mellan debattprogrammet ”Arbetsmarknad i omvandling” och den brittiska dramaserien ”Middlemarch – åtråns marknad”. Och väldigt många gjorde det. Det var kort sagt en helt annan tid. I dag tittar mellanstadiebarnen nästan uteslutande på rörlig bild online. Vad de vill när de själva vill. De dominerande aktörerna i barnens medieliv är Youtube, Netflix och Tiktok. Och vår största utmaning är att nå dem genom det myller av andra medieval som finns. Och glädjande nog väljer barn fortfarande SVT Barn. Fast nu som digital plattform. 

Vi vill gärna bjuda in vuxna som saknar Bullen att ta en titt på serierna vi nämnt här ovan. Eller andra nya svenska serier hos oss. De är inte lärorika bara för barn, utan de ger också en värdefull inblick för vuxna i hur det är att vara barn i dag. Ett glapp som i denna digitala tidsålder är större än någonsin. 

Johanna Gårdare, programchef för SVT barn i Stockholm
Petter Bragée, programchef för SVT barn i Malmö

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.