Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Så förändras annonsmarknaden 2022 – här är trenderna att hålla koll på”

Publicerad: 2 december 2021, 09:47

Peo Persson, medgrundare och produktchef på det DanAds, blickar mot annonsmarknaden 2022.

Foto: Privat

Fler verksamheter än någonsin ställer om i sviterna av pandemin och kontakten till kunderna blir allt mer digital. Här presenterar DanAds grundare Peo Persson fem trender som kommer att förändra annonsmarknaden 2022.


Ämnen i artikeln:

ReklamCoronavirusetGoogleMeta

Det råder inga tvivel om att 2021, liksom 2020, har varit ett speciellt år. Pandemin, och de förändringar den medfört, är här för att stanna. Effekterna på ekonomin och annonsmarknaden i stort, där allt fler konkurrerar om digitala utrymmen, har gjort det mer aktuellt än någonsin att träffa rätt målgrupper med rätt typ av engagerande innehåll, till alltmer reklamtrötta konsumenter. Fler företag än någonsin tidigare ställer om sin verksamhet digitalt för att säkra stabilitet och tillväxt. När kontaktytorna med konsumenterna förflyttas digitalt blir det viktigare att kunna nå ut med sin annonsering, oavsett reklambudget. 

Det går att urskilja flera trender som blir särskilt viktiga för de som vill nå ut med sin annonsering under det kommande året: 

1. Emotionella värden är viktigare än någonsin

Det räcker inte längre att få konsumenterna att komma ihåg de produkter de ser i annonserna. Allt fler annonsörer vill att du som konsument ska komma ihåg hur annonsen i fråga fick dig att känna. Med det kommer också ett ökat behov av smarta tekniklösningar som kan mäta resultaten av dessa emotionella värden, utöver till exempelvis rena reaktioner i sociala medier eller köpbeteenden. Allt fler varumärken vill bygga långsiktiga relationer till konsumenten. Det tar samtidigt ofta bara några sekunder för konsumenten att forma en uppfattning om ett varumärke genom en annons. Hur kan man på ett direkt sätt se att annonser har den emotionella effekt man önskar? Idag finns det teknik som till exempel gör det möjligt att testa hur konsumenter reagerar på ljud- och bildintryck.

2. Personliga kampanjer kommer att öka

Vi börjar, tack och lov, se slutet på de ”one size fits all”-kampanjer som har fyllt våra e-post-inkorgar under en lång tid. Allt fler varumärken återgår till direktmarknadsföringskampanjer. Att många innehållsplattformar går över till att tillhandahålla sin annonsering genom egna självbetjäningstjänster gör att fler och fler annonsörer får tillgång till dessa plattformars förstapartsdata vilket ger större möjligheter att skapa relevant innehåll samtidigt som det öppnar upp för fler möjligheter att demografiskt rikta innehåll och nå rätt målgrupp. Att tredjepartsdata fasas ut innebär också  att större annonsintäkter hamnar hos innehållsägarna istället för att fastna i dyra mellanhänder. 

3. Streamingtjänsterna måste hitta annonsmodell för långsiktig överlevnad

Medan den snart utdöda linjära TV:n traditionellt har finansierats till stor del av reklam, har de flesta streamingplattformarna i stället valt prenumerationsmodeller. Men trenden att ha fler streamingabonnemang än handens fingrar ser ut att vara på väg att vända. Risken finns att få andra plattformar överlever jämte Neflix och jättarna, om de inte kan konkurrera genom att till exempel erbjuda ett billigare pris. En undersökning från PwC visar att över 60 procent säger sig vara villiga att titta på mer reklam om det också innebar billigare prenumerationsavgifter. Få konsumenter saknar nog dagarna av ständiga reklamavbrott, däremot kommer fler sannolikt att efterfråga en större valfrihet - även när det kommer till hur de är beredda att betala för sitt tittande, vare sig det gäller en prenumerations- eller reklamfinansierad modell - eller en hybrid av båda.

4. Små- och medelstora företag börjar överge annonsering hos ”big tech”

Jättarna Facebook och Google granskas hårdare än någonsin och ifrågasätts för sina globala monopol. När en aktör som Facebook drabbas av avbrott står många mindre annonsörer helt utan alternativa annonslösningar då en mindre annonsbudget tidigare sällan räckt till andra kanaler, som tv och print. Detta förändras när stora innehållsplattformar och publicister som Washington Post börjar kopiera Facebooks och Googles modeller för självbetjäning - fast genom sina egna gränssnitt - vilket gör att företag oavsett storlek slipper gå genom stora och dyra annonsavdelningar och därför få sin annonsbudget att räcka även genom andra kanaler än Google och Facebook.

5. Mobilannonsering går om alla andra plattformar

I takt med att 5G blir alltmer globalt utbrett, fortsätter de mobila användarupplevelserna förbättras, på nivåer som tidigare varit ouppnåeliga. När så kallade fristående OTT-tjänster – det vill säga streamingtjänster som är live och direkt kopplade till slutanvändarna – tillsammans med poddsändningar ökar och i allt större utsträckning streamas och konsumeras via mobila enheter, följer också investeringsnivåerna i mobilannonsering efter, och når utan tvekan nya höjder under 2022.

Peo Persson, medgrundare och produktchef på DanAds.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.