Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik från Bauer: Det är dags för konkurrens på lika villkor

Jag är övertygad om att TU:s tf vd Thomas Mattson är minst lika engagerad som jag i mediernas oberoende. Desto mer förvånande är det att han inte är mer bekymrad över det beroende statliga bidrag försätter bidragsmottagarna i, skriver Bauer Medias vd Linda Palmgren i en replik.

Publicerad: 30 juni 2021, 06:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linda Palmgren, vd Bauer Media, är glad att TU:s tf vd Thomas Mattsson inte heller tycker att mediestöden ska vara en evig finansiering. Men hon beklagar att han inte skriver någonting om hur eller när stöden ska börja avvecklas i sin replik.


Ämnen i artikeln:

Bauer Media GroupLinda PalmgrenThomas MattssonTUMediestöd

Detta är en replik på Thomas Mattssons replik.

Vi måste röra oss bort från inställningen att fristående medier ska delfinansieras med statliga stöd. I stället bör mediepolitiken inriktas på hur vi får till en rättvis konkurrens på lika villkor för alla medier. Jag argumenterar i min debattartikel för vikten av lika villkor för alla medieslag oavsett format och plattform.

Därför är jag glad att TU:s tf vd Thomas Mattsson i sin replik håller med mig om att mediestöden inte ska vara en evig finansiering. Tyvärr skriver han ingenting om hur eller när stöden ska börja avvecklas. Med tanke på att presstöd funnits i mer än 50 år tycker jag att det är hög tid att vi nu börjar planera för hur de ska avvecklas.

Givetvis är det så att dagens stöd cementerar gamla strukturer. Stöd till papperstidningar bromsar omställningen till digitala alternativ. Det är ju själva poängen med denna typ av stöd. Detta är orimligt och olämpligt eftersom det snedvrider konkurrensen och försvårar nödvändig omvandling. Därför är det dags att se över hur vi kan komma bort från dagens ordning där vissa medier får bidrag och andra inte får det – och vissa till och med måste betala licenskostnader bara för rätten att kunna verka.

”Det finns något problematiskt i att bara titta på dagens situation och betrakta alla förändringar som försämringar”

I genomsnitt fick de fyra största mediekoncernerna runt 100 miljoner skattekronor var i fjol – bara i så kallat redaktionsstöd. Det motsvarar ganska exakt den summa som vi på Bauer Media i stället måste betala i licenskostnader till staten under samma år – endast för rätten att kunna verka. Denna särbehandling av vissa medier är omodern.

Jag förordar ett avskaffade av stöden till de medier som idag är stora bidragsmottagare och ett avskaffande av licenskostnader för oss som istället betalar. Därtill måste den positiva särbehandlingen av globala techbolag i mediepolitiken få ett slut. Ingen vet på förhand exakt vad som skulle hända om vi går denna väg annat än att det skulle driva på en kraftfull omställning. 

Det finns något problematiskt i att bara titta på dagens situation och betrakta alla förändringar som försämringar. Det är lätt att se och höra de som upplever sig drabbade av minskade statliga stöd men svårare att se allt intressant som kan komma istället när spelplanen jämnas ut och konsumenters prioriteringar får fullt genomslag. 

Jag är övertygad om att Thomas Mattson är minst lika engagerad som jag i mediernas oberoende. Desto mer förvånande är det att han inte är mer bekymrad över det beroende statliga bidrag försätter bidragsmottagarna i. Att myndigheter återkommande ska pröva vilken typ av verksamhet som uppfyller kriterier för stöd innebär en betydande risk för oberoendet. Detta är principiellt mycket bekymmersamt, även om vi hittills varit förskonade från försök till politisk styrning av medier i Sverige.  

Avslutningsvis vill jag gärna framhålla att jag är imponerad över den digitala omställningen av tidningsmedia. Mycket bra utveckling sker trots bidragssystemen. Hela mediebranschen har ett uppenbart intresse av att möta framtiden och anpassa sig till nya format. Just av det skälet tycker vi det är angeläget att få till konkurrens på lika villkor och säkra ett politiskt oberoende.

 

Linda Palmgren, vd Bauer Media

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.