Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nils Funcke: Varken Bulletin eller MPRT verkar ha läst grundlagen ordentligt

Bulletin är kanske ett massmedieföretag så där i största allmänhet, men inte enligt grundlagens definition. Därför saknar också Bulletins uppgiftslämnare anonymitetsskydd – och varje skribent är ansvarig för sina texter, skriver Nils Funcke i en replik på repliken.

Publicerad: 15 mars 2021, 16:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varken Bulletin eller MPRT har läst grundlagen ordentligt, om beskedet från myndigheten är att Bulletin har gjort allt rätt, skriver Nils Funcke.

Foto: Jonas Hellsén + Patrik Svedberg


Ämnen i artikeln:

BulletinNils FunckeIvar ArpiTino Sanandaji

Detta är en replik på Ivar Arpis replik.

Visst kan man säga att Bulletin är ett massmedieföretag, så där i största allmänhet. Men inte enligt grundlagens definition och den ska läsas strikt. Det har inte Bulletin gjort och möjligtvis inte heller MPRT om ni fått beskedet att ni gjort allt rätt.

Vad som avses med massmedieföretag anges i YGL 1:4. Inget av dessa kriterier uppfyller Bulletin, ni är inte redaktion som ger ut en periodisk skrift eller sänder program (radio och tv), ni är inte en nyhetsbyrå, och ni är inte ett företag som framställer skrifter eller tekniska upptagningar.

Sorry Ivar Arpi. YGL gäller inte för er. Era uppgiftslämnare saknar anonymitetsskydd och varje skribent är ansvarig för sina texter. 

Lösningen på problemet är att ägarna, inte redaktionen, utser en behörig ansvarig utgivare och ansöker om utgivningsbevis enligt de formalia som gäller, (Se YGL 1:4 d samt YGL 1:5). Vilket Bulletin nu gjort.

Osvuret är bäst och alla fall är inte identiska men justitiekanslern skulle utifrån tidigare beslut med säkerhet hänskjuta en anmälan för ett yttrandefrihetsbrott till allmän åklagare. Met det lite torra konstaterandet att det inte faller inom JK:s behörig att pröva Bulletin då ”massmedieföretaget” saknar utgivningsbevis.

Med ett utgivningsbevis kommer Bulletin också att välkomnas in i det medieetiska systemet om ni önskar.

Nils Funcke, tryckfrihetsexpert

Hela diskussionen

Nils Funcke: Varken Bulletin eller MPRT verkar ha läst grundlagen ordentligt 

Ivar Arpi: Bulletin har gjort rätt – typ
Nils Funcke: ”Bulletin lever i tron att de har en utgivare” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.