Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mats Paulsen: Lär av tysk lokalpress – öka relevansen med medborgarmöten

Lokala medier kan överleva om de tar en bredare roll. Det skriver Mats Paulsen, som har gått på Berliner Morgenposts medborgarmöte i Friedrichshain-Kreuzberg.

Publicerad: 14 oktober 2019, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Paulsen var tidigare kommunikationschef i Genomförandekommittén för den nya Polismyndigheten. Han ser en möjlighet för lokala medier att ta ett större ansvar vad gäller bekämpningen av kriminalitet och andra sociala problem.


Ämnen i artikeln:

LokalpressDagspress

Lokala medier borde försöka få polisen, folkvalda, tjänstemän, föreningar, företag och de som bor i ett område att träffas. Då skulle många platser kunna bli bättre och säkrare att bo och arbeta i. 

Polisen försöker ibland bjuda in till så kallade medborgarmöten för att få invånare och goda krafter att hjälpas åt med att minska våld, brott och otrygghet. Sveriges kommuner och landsting (SKL) försöker också. Men det går trögt. Medborgarmötena lever en tynade tillvaro. 

Kriminella grupper verkar växa och dödligt våld har ökat sedan 2014. Fler människor är rädda att gå ut när det är mörkt.  Nästan varannan ung kvinna säger att de tagit en annan väg på grund av oro för brott.

I Berlin arrangerar lokaltidningen Berliner Morgenpost medborgarmöten i olika stadsdelar. 

Frågorna var många och rätt hårda, men helt korrekt hanterade av tidningens moderator.

Jag gick på ett möte i stadsdelen Friedrichshain-Kreuzberg, där jag tillfälligt bor. Jag läste om mötet i tidningen. Snabbt ökande knarklangning beskrevs i en stor artikel. I en text intill bjöds alla intresserade in att delta i en diskussion om vad som borde göras åt det. 

Stadsdelens borgmästare, poliskommissarien i lokalpolisområdet och en kriminalreporter skulle frågas ut av en moderator i den lokala kyrkan. Alla som ville fick komma och ställa frågor. 

Borgmästaren och poliskommissarien fick chans att göra korta anföranden. Publiken, ett drygt hundratal, undrade vad kommunen och polisen skulle göra åt langningen. De som bor i området är förstås rädda för knarkhandeln. Liksom att rån, inbrott, misshandel och gängbildning ska öka på grund av knarket. 

Jag tror att svenska lokaltidningar skulle kunna arrangera sådana här möten och stärka sin roll där de finns.

Frågorna var många och rätt hårda, men helt korrekt hanterade av tidningens moderator. Två dagar efter mötet kom en stor artikel i lokaltidningen om problemen, diskussionen, om stadens och polisens åtgärder liksom röster om hur invånarna kan hjälpa till. 

Jag tror att svenska lokaltidningar skulle kunna arrangera sådana här möten och stärka sin roll där de finns. De skulle göra det på ett mer trovärdigt och intressant sätt än polisen och kommunen. De skulle locka fler människor att bry sig och fler skulle säkert också vilja bidra till att göra området där de bor säkrare och trevligare. 

Mats Paulsen

Tidigare kommunikationschef i Genomförandekommittén för den nya Polismyndigheten. Nu frilans och studerande i Berlin

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LokalpressDagspress

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.