Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mälardalens Frilansklubb: Ändra a-kassereglerna för frilansare

De många frilansjournalister som driver enskild firma kan inte utnyttja a-kassan. Om inte reglerna luckras upp kan frilansarna ha svårt klara sig ur coronakrisen, skriver Mälardalens Frilansklubb.

Publicerad: 16 april 2020, 05:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det behövs mycket kraftfullare insatser än de regeringen och kulturminister Amanda Lind redan presenterat om frilansjournalisterna ska klara sig ur denna kris, menar Mälardalens Frilansklubb.

Foto: Janne Næss + Peter Kroon


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetSJF

Coronakrisens ekonomiska effekter blir allt mer synliga. Även för oss frilansjournalister. Precis som timanställda i andra branscher är vi de första som blir av med jobben när företagen nu drar åt ekonomin.

De allra flesta av oss frilansjournalister driver enskild firma. Vi kan alltså inte utnyttja a-kassan om vi inte får tillräckligt med jobb för att klara vår överlevnad. Vi måste lägga ned vår rörelse.

Frilansjournalister bär som egenföretagare upp en stor del av journalistiken i Sverige och är en ovärderlig garant för mångfald och bredd i mediebranschen. Att det finns frilansar som klarar sig genom denna kris är helt avgörande. Men även om vi är en central del av de flesta redaktioners dagliga verksamhet är vi de som står närmast ytterdörren när det blåser.

Nu kräver vi i Mälardalens frilansklubb som organiserar närmare 900 medlemmar i Journalistförbundet en uppluckring av a-kassereglerna för frilansjournalister enligt det recept som vårt grannland Finland skrivit ut till våra finska kolleger. Om vi liksom dem får ha kvar våra enskilda firmor även under a-kassetiden genom att tillfälligt definiera våra inkomster som sidoinkomster skulle det kunna ge rätt injektion. Då skulle vi kunna bibehålla våra enskilda firmor även om vi inte kan få ut tillräcklig inkomst för att överleva enbart på den just i dag. 

Över hälften av oss har redan förlorat viktiga uppdrag på grund av krisen. Det beror delvis på att det som skulle bevakas är inställt. Men främst på att uppdragsgivarna på extremt kort tid fått så pass drastiskt minskade intäkter att de snabbt tvingats skära i allt som inte är fasta kostnader.

”Även om vi är en central del av de flesta redaktioners dagliga verksamhet är vi de som står närmast ytterdörren när det blåser”

En enkätundersökning om frilansjournalisternas situation i skuggan av corona-krisen som Journalistförbundet gjort bland sina 1650 frilansmedlemmar fick närmare 652 svar på mindre än 48 timmar.  Svarssnabbheten säger något. Vi är oroliga. Enkätens svar speglade också tydligt det fallande korthus våra personliga ekonomier nu befinner sig i. Det är hemskt för oss. Liksom för många andra branscher. De som vi mer än någonsin behöver bevaka.  

Frilansjournalistiken är alltså inte bara en angelägenhet för skribenterna själva. Vi är viktiga för alla i ett demokratiskt samhälle. Utan fungerande medier vet ingen vilka krafter som tar över nyhetsrapporteringen. Vi behöver inte skåda långt utanför landets gränser för att notera hur snabbt bräckligheten i ett demokratiskt system kan bli synligt, som exempelvis i Ungern där regeringen under senare tid lyckats stärka sin kontroll ganska rejält över såväl rättsväsendet som utbildning och medier.

Demokratin behöver bevakning. Den behöver oss frilansare. Kanske särskilt i tider av kris. 

Vissa hävdar att mediesektorn redan har blivit tillräckligt kompenserad av de styrande under denna kris. Kulturminister Amanda Lind meddelade i början av april att regeringen kommer att förstärka mediestödet med 200 miljoner kronor för att branschen ska kunna möta corona-krisen, en permanent ökning av mediestödet. Journalistförbundet välkomnade självfallet det beskedet. 

Men det behövs mycket kraftfullare insatser än så för att vi ska klara oss ur denna ekonomiska svacka som kan bli långvarig. Vi måste snabbt få rätt medicin. En dos som håller oss på benen och även banar väg för framtiden. 

 

Styrelsen Mälardalens Frilansklubb

Beata Hansson

Ylva Berlin

Marja Beckman

Ronnit Hasson

Elin Dunås

Monica Atterberg

Artur Kowalski

Noa Söderberg

Therese Quennerstedt

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetSJF

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News