Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kristina Juhlin uppmanar branschen: ”Ta ansvar för annonseringens klimatpåverkan”

Annonseringens påverkan på klimatet är för stort för att rymmas i en debattartikel, men jag måste ju börja någonstans, skriver Kristina Juhlin, som uppmanar branschorganisationer som Komm, IAB och Sveriges Mediebyråer att accelerera klimatagendan.

Publicerad: 17 november 2021, 06:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Annonseringen har en klimatpåverkan och vi behöver göra något åt det”, skriver Kristina Juhlin.

Foto: Janne Næss


Ämnen i artikeln:

Kristina JuhlinIABSveriges AnnonsörerSimeSveriges MediebyråerKomm

Jag tänkte inleda med statistik om vilken effekt annonseringen har på klimatet, men vid närmare granskning går uppgifterna isär med olika egenintressen och tolkningar som grund. Risken blir att fokus hamnar på debatten kring vilken fakta som uppfattas som rätt i stället för det högre syftet - Att verka för annonseringens påverkan på miljön. 

För oavsett om det är mycket eller väldigt mycket, vet vi att annonseringen har en klimatpåverkan och vi behöver göra något åt det.  

Men jag vågar mig ändå på att lyfta fram ett exempel. I ett inlägg på LinkedIn berättar Chris Lykke Christiansen, co-founder och CFO - chief footprint officer på Nøie, att deras digitala annonsering uppskattas motsvara 28 procent av deras totala CO2-utsläpp. Andelen han uppger är ytterst anmärkningsvärd, även om sanningen skulle halta. Man blir även nyfiken på vad offline annonsering hade motsvarat i CO2-utsläpp. 

Men att ställa annonskanaler mot varandra och låta det styra medievalet vore vanskligt, för om ett mindre effektivt media har lägre klimatpåverkan behöver vi öka trycket av investeringen för att få högre avkastning vilket ger motsatt effekt i vår eftersträvan om minskad klimatpåverkan. 

 

Standarder och samsyn saknas

Det som dock är rimligt att förvänta sig är att företag ska mäta sina CO2-utsläpp, och då även inkludera sin marknadsföring. Men vi saknar ännu standarder liksom samsyn i Sverige för att göra det synligt och jämförbart. Det finns flera frågor vi behöver besvara och det är ett ansvar som ligger både på annonsör, publicist och byrå:

Hur stort klimatavtryck förväntas den planerade medieinvesteringen ha?
Vilken data ska vi förlita oss på och hur skapar vi samsyn?  
Finns det ett alternativt media eller kanal med samma effekt men med lägre förväntat CO2-utsläpp?
Hur kan vi med smartare teknologi minska vårt avtryck, och hur kompenserar vi klimatpåverkan med det vi avser att göra?  

”Jag hejar på er branschorganisationer att synliggöra och accelerera er klimatagenda”

Det finns många som redan gör något bra, som till exempel IPA Media Carbon Calculator, men vi behöver även svenska initiativ för att synliggöra, skapa gemensamma standarder, riktlinjer och vägledning framåt. 

Starka organisationer som IAB, Komm, Sveriges annonsörer, Sveriges Mediebyråer, Stockholm Media Week och SIME med etablerade plattformar och många medlemmar har goda förutsättningar att leda och ena i frågan om annonseringens klimatpåverkan. Vi är många som redan gör något, men tillsammans kommer vi att göra det ännu bättre. Jag hejar på er branschorganisationer att synliggöra och accelerera er klimatagenda, tiden är inne där ni kan göra stor skillnad!

Kristina Juhlin
Managing director på Amplifi, DDL och Posterscope Sweden

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.