Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jan Scherman: Ica-Stig, GW och Nivas Bergstrand-intervju – vart är vi på väg?

Ett antal händelser i vår egen lilla svenska värld har fått mig att fundera – vart är vi på väg? Vi kan strunta i om vi tillhör laget i Dressinen eller Första klass i denna sällsynta lägereld i tv. Alltså På Spåret.

Publicerad: 2 februari 2021, 06:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det viktigaste valet gällde inte MP:s nya språkrör, utan vem som skulle bli nya Ica-Stig”, skriver Jan Scherman som reflekterar kring tre av de största mediehändelserna på sistone.

Foto: Janne Næss


Ämnen i artikeln:

Ica-StigMiljöpartietLeif GW PerssonDjurgården

För det första – det är synd om Miljöpartiet. Häromdagen skulle MP välja nytt språkrör efter Isabella Lövin. Spänningen uteblev eftersom det redan efter första omröstningen stod klart att Märta Stenevi segrat med över 50 procent av rösterna. Stenevi sägs tränga igenom tv-rutan, hon påstås vara en bra kommunikatör. Det lär behövas.

Synd om MP? Jo, detta viktiga politiska val var knockat och uträknat på förhand i mediernas värld. Det var som om MP valt att välja partiledare samtidigt som Kalle Anka på julafton. 

Det viktigaste valet gällde inte MP:s nya språkrör, utan vem som skulle bli nya Ica-Stig. Nedräkningen hade påbörjats redan den dag då Loa Falkman den 28 december meddelade att han slutar. Klockan har tickat på alla medieplattformar. Gissningstävlingar har utlysts och 114 000 människor har gissat. Detta enligt Icas egen marknadsdirektör Josefin Lundmark. Valfrågan om Stigs efterträdare har resulterat i 121 omnämnanden i redaktionella medier. Dream on att synas MP:s nya språkrör. Vad hette hon nu? 

LÄS MER: Icas marknadsdirektör: ”Vi hoppas hålla liv i såpan och Ica-stig i 20 år till” 

Exakt klockan 21.15 i söndag kväll 31 januari skulle detta för den svenska mänskligheten viktiga beslut tillkännages. Reklamspotten i TV4 drog 665 000 tittare, en av kvällens höjdare vid sidan av Sveriges VM-final i handboll mot Danmark.

”I den innersta kretsen kan man förmoda att Icas högsta ledning ingick”

Valet av Ica-Stig sker ju inte genom något demokratiskt röstningsförfarande som partiledarvalet på MP:s kongress. Ica kör med stängda dörrar. I den innersta kretsen kan man förmoda att Icas högsta ledning ingick. Liksom reklambyrån King, som äger själva tv-formatet. 

Ica har en dominerande roll på olika sätt. Inte bara som stor aktör i media, utan också som stor på matmarknaden. I en serie artiklar har DN uppdagat en rad former av maktmissbruk i förhandlingar med små varuleverantörer och hur Ica på märkliga sätt misstänks ha plagierat andras recept. Vad nya Ica-Stig, skådisen Björn Kjellman, tycker i sådana ärenden lär förbli osagt. Ica-Stina, som spelas av Suzanne Reuter, lär heller inte heller ha någon åsikt.  I TV4:s Nyhetsmorgon satt båda och jollrade av glädje över sina nya uppdrag för matjättens bästa. Inga svåra och relevanta frågor, som skulle förstöra den mysiga stämningen, ställdes. Detta var för övrigt samma dag som Fyran berättade att man ska sparka ett 100-tal medarbetare så att nye ägaren Telia kan hålla uppe sin vinstmarginal på 25 procent. Så vinstgivande är knappast Ica. 

Synd om MP:s nya språkrör. Inte lätt att tränga igenom när Ica-Stig och Ica-Stina slår till. 

Vart är vi på väg?

Det andra är kanske mest en parentes. Men ändå.

Landets mest kände polisprofessor heter som bekant Leif GW Persson och fyller snart 75. Han sitter hemma och är orolig för coronan. Det finns förstås många i hans utsatta belägenhet. Men nu är Leif GW en av våra största klickmagneter. Och när han sade han att han tänkte flytta till Israel för där kan de vaccinera medborgarna i högt tempo så smäller det till. Inte bara en gång. Leif GW blev kontaktad av läkare som erbjöd honom privat vaccinering mot viss kostnad. Detta berättade polisprofessorn i sitt nästa utspel och slog fast att det nog är lagligt med vaccinering vid sidan av kön. Sent omsider inställde sig frågan från vän av ordning – är det verkligen lagligt? Eller okay, som det numera heter. En polisprofessor bör ju kunna skilja på vad som är lagligt respektive olagligt. Kanske till och med veta något om kategorin moraliskt respektive motsatsen. Det visade sig, inte helt oväntat, att privat vaccinering mot betalning inte är överensstämmande med regelverket. Risk för olagligt. Definitivt omoraliskt. Inför det nya beskedet om olaglighet ändrade sig Leif GW. Han ska stanna i Sverige, inte betala sig förbi kön. Många nyheter blev det. Viktighetsgraden som kan vara en struntsak är ingen sak som behövs bedömas. Allt Leif GW rör vid blir stort.

Leif GW lär dock få konkurrens om strålkastarljuset av det nya Ica-paret. Kanske lanserar de corona-vaccinering i Ica-butik till rött rabattpris? Kanske tränger sig Leif GW före i kön för det är väl inte olagligt? Bara omoraliskt.

Ja, vart är vi på väg? Det känns som om det går fort. Allt fortare. Allt mindre tid att tänka efter. Kör, gör, prata på.

”Den annars duktige och lyssnande Niva verkade just här ha tagit en liten tupplur”

Tredje saken. Djurgårdens tränarduo Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf intervjuades nyligen av sportjournalisten Erik Niva. Det gällde bland annat ledarskapets betydelse. Jag utgår från att detta långa samtal inte dök upp som gubben i lådan. Fick för mig när jag läste att det i stället var väl planerat. Djurgårdsgrabbarna hade pratat på om hur soft och mjukt det är numera. Mot slutet lade Bergstrand upp bollen åt sig själv och började filosofera. Han talade om vad ”andra kloka människor har gjort”. Han refererade till ”bra ledare eller folk som har lett folk.” Och sedan kom själva punsch-linen:

”Jag menar, man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang”. Sedan fortsatte han med en liten självvald fördjupning genom orden ”metoder och sådant kan man ju diskutera, men det fanns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av…”

Den annars duktige och lyssnande Niva verkade just här ha tagit en liten tupplur då det inte kom några följdfrågor, typ:

Vad menar du? Hur tänker du? Exemplifiera?

Spelar det ingen roll att Hitler bland annat lät mörda funktionsnedsatta, oliktänkande, romer och miljoner och åter miljoner judar i Europa. Det är ett av historiens mörkaste kapitel och det mest avskyvärda brott som begåtts mot mänskligheten.

I förra veckan var det för övrigt Förintelsens minnesdag. Den verkar ha gått både Djurgårdens tränarduo och Erik Niva helt förbi. Annars hade väl någon av dessa tre i sägandets stund kommit på att ledarskapets hårdhet i stället för mjukislinjen kompromisslöst ska prövas mot till exempel respekt för sådana där grejer som alla människors lika värde. Utan undantag. 

”Fortfarande ingen fråga från Aftonbladet om hur Bergstrand tänkte när han genomtänkt sa det han faktiskt sade”

Efteråt, då det blåst upp till storm, bad nämnde Bergstrand om ursäkt på Djurgårdens hemsida och var ledsen för det han sagt och menade ordagrant att ”jag är medveten om att det jag sa kan feltolkas.” Ursäkta, ”kan”? Det går ju för h-e bara att tolka Bergstrands uttalande på ett sätt. Han uttrycker uppskattning för Hitlerismen. Hur som helst förvandlades hårdingen till djurgårdare till en riktig mjukis och blev ledsen när han fick kritik. 

Fortfarande ingen fråga från Aftonbladet om hur Bergstrand tänkte när han genomtänkt sa det han faktiskt sade. Erik Niva borde väl vid det här laget ha vaknat upp från sin tupplur? 

Bladet avpublicerade för att sedan åter lägga in texten, då det enligt ansvarig chef på tidningen är en så kallad pågående publicering. En slank han hit, och en slank han dit och Aftonbladet körde ner i diket. I skrivande stund är tidningen tillbaka till sin lugna och trygga core-business – stor artikel i topplacering på sajten om svampinfektioner i kvinnors underliv och hur detta elände botas. Samt att Lars Lerin velat skilja sig från sin kärlek Junior, men sedan ångrat sig. 

Ja, vart är vi på väg?

Avstår från att dra i nödbromsen. Känns som farten bara fortsätter öka.

August Strindberg skrev ju att det är synd om människorna. 

William Shakespeares rollfigur Hamlet uttalade orden – ur led är tiden. 

Båda sakerna manifesteras väl av Ica-Stig och dito Stina, Leif GW och herrarna på Djurgårdsbänken. Och deras framfart på våra digitala tribuner dit de välkomnas av medierna till synes med allt klenare former för elementära inslag av kritisk blick. Kämpa på i radioskuggan Märta Stenevi! Berätta något pikant i media om ditt privatliv så hamnar du säkert i rampljuset. Eller varför inte tala ut i den nya innesoffan hos Carina Bergfeldt i SVT? Kanske det ger mer än 4 procent. 

Instämmer aningen uppgiven i Strindbergs och Shakespeares välskrivna ord. Men vart det hela leder – vem är jag att veta svaret på den frågan?

LÄS ÄVEN: Jan Scherman: Medieföretag på villovägar – dags att bryta tystnadskulturen 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jan Scherman

Diversearbetare inom media

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.