Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Linnéa Kihlström: Hur många case behöver Casten?

Trots en uttalad ”nollmission” fortsätter TV4 låta chefer och profiler bete sig illa mot kolleger och andra. Hur många vittnesmål ska vi behöva höra innan vd Casten Almqvist rensar upp i leden? undrar Dagens Medias chefredaktör Linnéa Kihlström.

Publicerad: 8 september 2021, 05:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

TV4:s ”nollmission” gör att det blir extra genant varje gång det dyker upp nya vittnesmål om hur folk på olika håll i tv-huset eller produktionskedjan fortsätter att fara illa medan TV4 underlåter att agera, skriver Linnéa Kihlström.

Foto: Janne Næss


Ämnen i artikeln:

TV4metooCasten Almqvist

Visst är man trött på alla krönikor om att tv-branschen nu faktiskt på allvar måste ta tag i arbetsmiljöproblemen? Tyvärr måste dock de texterna att fortsätta skrivas eftersom mycket lite verkar hända på området.

Ibland undrar jag om TV4:s vd Casten Almqvist ångrar den ”nollmission” som togs fram i efterdyningarna av metoo, vars syfte var att förebygga trakasserier, mobbning och kränkningar. För det blir liksom extra genant numera varje gång det dyker upp nya vittnesmål om hur folk på olika håll i tv-huset eller produktionskedjan fortsätter att fara illa medan TV4 underlåter att agera.

I maj förra året greps Farmen-programledaren Paolo Roberto i en sexköpsrazzia i centrala Stockholm. Dagen därpå satt han i en studio hos den egna kanalen och förklarade att handlingen var ett slags självskadebeteende.

Några månader senare rapporterade Dagens Media om allvarliga missförhållanden på en av TV4:s viktigaste avdelningar. En chefs ledarskap, som enligt våra källor präglades av härskartekniker, mobbning och detaljstyrning, hade lett att medarbetare mådde så psykisk dåligt att de valde att lämna avdelningen. Trots att såväl ledningen som HR-avdelningen kände till problemen hände ingenting.

LÄS OCKSÅ: Missnöjet kokar på TV4 – medarbetare larmar om arbetsmiljöproblem

I våras rapporterade Dagens Media och flera andra medier bredare om de usla villkoren i tv- och produktionsbranschen. Under våra samtal med källor förstod vi att tv-världen till stor del präglas av en utbredd tystnadskultur, bristande ledarskap och ohållbara arbetsförhållanden. Och ju fler vi pratade med desto tydligare blev det: priset för de påkostade produktioner som tv-husen fyller sina tablåer med betalas inte av tv-husen utan av medarbetarna på produktionsbolagen. Så inte heller här tar tv-husen ansvar.

LÄS OCKSÅ: Larmet inifrån tv-fabriken: Skrikande chefer, 12-timmarspass och livsfarliga produktioner

I dagarna blev TV4 återigen föremål för granskning. Det sedan Expressen rapporterat om hur en känd programledare på kanalen ska ha höjt rösten till – och varit hårdhänt mot – en ung kvinnlig kollega under en fest som hölls i slutet av en tv-produktion. Och precis som i fallet Martin Timell startar TV4 en utredning som senare ledde till att programledaren lyfts ur tablån.

Varför i hela friden fortsätter TV4 låta sina profiler leva rövare på det här sättet? Svaret är förstås att de drar in pengarna. Men hur länge kan det tillåtas pågå samtidigt som den högsta ledningen talar om en ”nollmission”? Hur många case behöver Casten Almqvist på sitt bord innan han på allvar agerar?

Jag hoppas att det dröjer tills jag behöver skriva en krönika om det här igen. Men tyvärr är det mycket som talar för motsatsen.

LÄS OCKSÅ: Linnéa Kihlström: När ska tv-husen sluta exploatera unga människor i reality-tv?

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4metooCasten Almqvist

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News