Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Har TV4 släppt den grundläggande regeln i nyhetsvärderingen?”

Novus vd Torbjörn Sjöström ifrågasätter TV4:s trovärdighet: ”TV4 satte sin kvalitetsstämpel på otillförlitliga underlag”, skriver han.

Publicerad: 17 december 2021, 10:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Torbjörn Sjöström, vd Novus.

Foto: Mathias Blom; The Happy Creative


Ämnen i artikeln:

TV4Novus

TV4 presenterade häromdagen en undersökning, genomförd i en självrekryterad panel, om vilka (partier) som bidragit till höjda elpriser. Förutom att frågan är konstig är huvudproblemet att urvalet inte är något man kan använda för att förstå svenska folkets åsikter. 

När man använder självrekryterade paneler så lämnar man möjligheten att prata om svenska folkets åsikter därhän.

Det är inget jag som en konkurrent hittat på, utan det är där forskningsläget är idag och som alla seriösa undersökningsföretag ju borde följa. Tidningen Nature publicerade en artikel den 14 december som återigen bevisar att så är fallet. Där jämfördes en stor datainsamling från 250 000 Facebook-användare mot 1000 intervjuer via en beprövad undersökning. Den beprövade gav en korrekt bild men Facebook, trots sin massiva räckvidd och det stora antalet intervjuer, gav en felaktig bild.

Undersökningar baserade på slumpmässiga urval är därför tillförlitliga som nyhetsunderlag. Men de baserade på självrekryterade paneler eller andra skeva urval är det inte.

Aftonbladet startade en egen datainsamlingsmaskin där man ignorerade kravet på tillförlitlighet. Med resultat på undersökningarna som är konstigare och konstigare. Men nästan alla andra redaktioner, inklusive TV4, förstod att det var viktigt med tillförlitliga undersökningar som grund för sin nyhetsvärdering. TV4 var mycket tydliga i denna fråga för några år sedan. Varför släppa det nu vid ett valår?

Om en seriös nyhetskanal rapporterar om otillförlitliga undersökningar som en sanning gör sig också nyhetskanalen till en aktiv spelare i det politiska spelet – i stället för att vara en granskande tredje makt.

När det inte ens är svårt att göra tillförlitliga undersökningar i Sverige.

Om TV4 fått för sig att traditionella undersökningar inte fungerar behöver de läsa på. Eller om det inte duger vänta tills forskningen kommit på något ännu bättre än det vi idag vet fungerar.

En nyhetskanal måste inte presentera undersökningar om man inte tror på dem. Men varför lämna en policy som var tydlig och fortfarande stämmer med den kunskap som finns idag?

Fast det kanske bara var ett misstag nu i julstressen. Misstag kan alla göra. Men var det medvetet hoppas jag TV4 återgår till att följa den kunskap och vetenskap som finns.

Misstag eller inte satte TV4 nu sin kvalitetsstämpel på otillförlitliga underlag.

Det kan ju inte vara nyhetsmässigt intressant om man inte vet om det är sant.

TV4 vill väl fortfarande att vi skall kunna lita på deras nyheter?

Torbjörn Sjöström
VD Novus

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TV4Novus

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.