Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Facebook-valutan tar oss rakt in i Orwellskt territorium”

Publicerad: 2 juli 2019, 13:14

Foto: Lisa Mattisson

Facebooks samarbete med stora finansiella aktörerna är skrämmande, skriver digitaliseringsexperten och författaren Mattias Beijmo.


Ämnen i artikeln:

FacebookVisaMastercard

Så, efter år av spekulationer, kom så nyheten: Facebook lanserar en egen valuta tillsammans med Visa, Mastercard, Paypal och ett antal andra mycket stora aktörer. 

Utgångspunkten är att utmana det traditionella, lite trögrörliga sättet kapital flödar, vilket inte minst skulle kunna underlätta för utvecklingsländers mindre näringsidkare. I rosenskimrande videos och seriösa dokument lyfts de altruistiska motiven fram, och det är inte tu tal om att en helt digital, global valuta skulle vara förlösande för ekonomier vars analoga institutioner och banksystem står i vägen för ekonomisk tillväxt och marknadsliberalisering. Lite motsägelsefullt så är användandet av Wechat i Kina är ett uppenbart riktmärke; att kunna betala allt i samma smartphone-app som du har alla relationer med människor och företag. 

Och precis som i Kina så är det inte våra pengar Project Libra och aktörerna bakom vill åt. De vill ha vår data. Mer och bättre data.

Det finns bara en data som kan slå Facebooks insikter om våra liv på fingrarna, och det är den som kommer från vårat ekonomiska liv. Rätt analyserad och använd säger den allt om oss. Den skvallrar inte bara om våra intressen och fäblesser; precis som våra interaktioner med sociala medier berättar våra kort- och internetköp om våra relationer med andra, våra åsikter och värderingar, vår geografiska befintlighet och riktning, samt övriga delar av vårt inre liv.

Facebook har skapat Calibra, ett dotterbolag, för att ”separera social- och finansiell data”, men också för att ”bygga och tillhandahålla tjänster på Libra-nätverket”. För Facebook har något som Visa, Mastercard och de andra inte har: kunnandet och systemen för att verkligen få ut det mesta av datan om ditt finansiella liv. Samma patent och landvinningar som de dagligen använder för att skörda datan om dig i sitt sociala medie, kan de använda när du köper en bok, en resa eller betalar ett medlemskap i ett politiskt parti. Den transaktionella datan har såklart mängder nyttig information om var, när, i närheten av vilka andra, osv. du har köpt något, och kom ihåg: Att klicka ”like” på någons gulliga kattbild bär en bråkdel av värdet som att du faktiskt tar fram plånboken och påvisar ditt intresse för en produkt, en tjänst eller en organisation. Visa, Mastercard och de andra sitter helt enkelt på en högre datakvalitet, och således kan Mark och hans Libra-vänner öka träffsäkerheten exponentiellt. Med hjälp av det som populärt kallas för Artificiell Intelligens kommer de veta vad du vill ha och vem du håller på att bli innan du förstått det själv.

Förutom att dessa insikter är det Facebooks verksamhet bygger på, lämnar de ut information till demokratiskt tveksamma regeringar. Deras inställning är att följa ”lokal lagstiftning”, vilket i praktiken innebär att den lagstiftning som Viktor Orbán i Ungern står bakom styr vad som anses illegalt där. Som de flesta vet så är mediefriheten, mötesfriheten och demokratin överlag inte i toppskick i Ungern, och vi kan inte gå omkring och tro att det som hänt i Ungern det senaste åren inte kan hända i Sverige. Vår tillit till aktörer som Facebook kräver att det finns lagar stiftade som exempelvis säkrar att, oavsett vad som händer, oppositionella inte lämnas ut till polisen i en mer ofri framtid. Sådana lagar saknas idag, och nya är tänkta att stiftas som ska ge polisen ännu mer långtgående befogenheter att ta del av vårt digitala liv.

Facebook är arga: de har hört av sig till mig inför mitt seminarium i Almedalen och påpekar att det minsann inte bara är de som står bakom Libra. Men det är just samarbetet med de stora finansiella aktörerna i sig som skrämmer, egentligen inte valutan. Jag hade varit lugnare om det hade varit Marks egna bebis, en kraftansamling av PR-karaktär för att lyfta bolaget ur den dy han försatt det i. Men att de som hanterar den absoluta majoriteten av världens ekonomiska transaktioner nu ska bilda bolag tillsammans och kunna applicera Facebooks know-how tar oss direkt in i exakt de territorier där Orwell, Black Mirror och för all del den högst verkliga kinesiska övervakningsstaten befinner sig. Kommer våra politiker att kunna stå emot när dessa krafter utmanar det samhälle där vi satt vår tillit till dem för att upprätthålla demokrati och frihet?

Mattias Beijmo, författare och digitaliseringsexpert

Fotnot: Dagens Media har hört av sig till Facebook för en replik. Facebook avböjer dock att kommentera. 

Ämnen i artikeln:

FacebookVisaMastercard

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News