Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Linnéa Kihlström: Expressens agerande är besvärande för hela branschen – och rimmar illa med Bonnier News policy

Det finns inget som hindrar ett privat företag från att efterforska källor, men ett mediehus som håller yttrandefriheten högt bör inte ägna sig åt det. Inte heller bör det skuldbelägga medarbetare som pratar med media eller utöva påtryckningar mot de medier som granskar dem.

Publicerad: 17 december 2021, 08:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Oavsett vad som ligger bakom det faktum att Frida Sundkvist får sparken så är Expressens agerande besvärande för hela branschen”, skriver Dagens Medias chefredaktör Linnéa Kihlström.

Foto: Gabriel Liljevall + Olle Sporrong


Ämnen i artikeln:

Expressen

Personalärenden är sällan enkla. Dagens ETC har i veckorna rapporterat om ett som är både långdraget och infekterat. Även Dagens Media har följt upp saken i en rad artiklar. Meningarna går isär när det gäller vad som ligger till grund för att Expressen i dagarna avskedade grävreportern Frida Sundkvist. Expressen anger illojalitet som skäl. Frida Sundkvist menar att det är ett sätt att försöka tysta intern kritik eftersom varslet kom efter att hon larmat om upplevda missförhållanden på redaktionen.

Vad som verkligen har skett här kan jag inte svara på. Inte heller på huruvida Expressen faktiskt har efterforskat källor. Men jag vet att den externa advokat som Expressen kopplat in i ett rum med Frida Sundkvist tar upp det faktum att hon har talat med medierna på ett sätt och med en ton som får det att vända sig i magen både en och två gånger.

”Vi har förstått att Frida fortsatt att agera. Dels försökt utreda själv, fiska fram mer information. Dels varit i kontakt med journalisten på ETC. Och pratat med andra medar… Du behöver inte himla med ögonen, Frida. Vi vet att du varit i kontakt med andra medarbetare och försökt få dem att prata med medier.”  

Hur ska man tolka det faktum att tidningens advokat uttrycker sig så här? Vilken effekt kan de tänkas vilja uppnå med den här sortens formuleringar? Det är intressanta och viktiga frågor som Expressen och Bonnier News, där också Dagens Media ingår, skulle behöva svara på eftersom det säger en hel del om mediehusets syn på meddelarskydd och efterforskning.

Men HR-direktören Paulina Holm vill inte kommentera advokatens ord med hänvisning till att det är ett personalärende. Hon avstår också från att kommentera hur andra kan ha tolkat det.

Det är synd. För oavsett vad som ligger bakom det faktum att Frida Sundkvist får sparken så är Expressens agerande besvärande för hela branschen. Och inte minst för Bonnier News som i sin värdegrund slår fast att de står upp för det fria ordet, värnar den oberoende journalistiken och välkomnar att bli granskade ”såsom vi granskar andra”.

Extra besvärande är det att det inte är första gången Expressen anklagas för att tysta kritik. När min tidigare arbetsgivare Medievärlden under metoo-hösten granskade sexism på tidningen under tidigt 2000-tal försökte Expressens dåvarande chefredaktör Thomas Mattsson få Medievärlden att avpublicera eller plocka ut delar i en artikel. I samband med det skrev Axel Andén, som då var chefredaktör på Medievärlden, om sin upplevelse av att Expressen försökte hindra publiceringen.

Det finns inget som stoppar ett privat företag från att efterforska källor, men ett mediehus som håller yttrandefriheten högt bör inte ägna sig åt det. Inte heller bör det skuldbelägga medarbetare som pratar med media eller utöva påtryckningar mot de medier som granskar dem.

Återstår att se hur Expressen hanterar Dagens ETC:s senaste granskning där ett fyrtiotal anonyma källor vittnar om arbetsmiljön inifrån redaktionsgolvet. Man kan ju hoppas att de har lärt sig något.

Mer om konflikten mellan Expressen och Frida Sundkvist

Bonnier News: ”Vi efterforskar inte källor” 

Frida Sundkvist avskedas: ”Jag skriver på papper i eftermiddag”  
Frida Sundkvist: ”Jag är glad att det snart är slut”
Reporter får sparken från Expressen: ”Medarbetaren har rätt till sin upplevelse”
Expressen-chef utredd för sexuellt övergrepp – nedlagd

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.