Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Demoskop: Ekot visar okunskap i metodfrågor

Ekot har inte följt metodutvecklingen utan lutat sig tillbaka och slentrianmässigt avfärdat all kritik, skriver Demoskops Karin Nelsson och Anders Lindholm, och konstaterar att det visar på okunskap.

Publicerad: 26 maj 2021, 12:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Demoskops vd Karin Nelsson och hennes företrädare Anders Lindholm tycker att Ekot i sin replik avslöjar kunskapsluckor inom metodområdet.


Ämnen i artikeln:

Ekot

Detta är en replik på SR:s replik ”Demoskops argumentering leder tanken fel”.

 

Vi ställde enkla och tydliga frågor om varför Ekot har fastnat i gamla metoder om att mäta opinionen – men redaktionen väljer att ducka. I stället avslöjar Ekot besvärande okunskap i metodfrågor. Det är anmärkningsvärt – omvärlden har rätt att kräva mer.

De riktlinjer Ekot har för att rapportera om opinionsmätningar togs fram 2013. Men trots att metodutvecklingen har tagit stora kliv framåt de senaste åren har riktlinjerna inte förnyats. Ekot duckar den enkla men avgörande frågan om hur de ser på att branschens internationella riktlinjer uppdaterats i linje med de nya forskningsrönen.

Det är också höljt i dunkel vilken vetenskaplig expertis Ekot stöder sig på för att försvara dagens riktlinjer.

Istället uttrycker sig Ekot – från läktaren – tvärsäkert om Demoskops metoder. För Demoskop har inte haft någon dialog med Ekot om vare sig våra metoder eller vårt kvalitetsarbete. Gissningarna är på det sättet anmärkningsvärda och tyvärr så svepande som man kunde befara.

Mer bekymmersamt är att Ekot gör olika kullerbyttor och kommer med felaktigheter.

Bland annat lyfter de fram SOM-institutet som ett föredöme i branschen, då de ”använder slumpmässigt urval”.  

Det Ekot missat är att samma valforskare som är knutna till SOM-institutet också tagit fram de sammanvägda index av mätningar som TV4 Nyheterna använder sedan flera år – TV4 Väljaropinion – och där Demoskop har varit en självklar del sedan starten. Hur går det ihop? Svaret är att det inte gör det.

Därmed faller ett annat märkligt påstående: Att Sveriges stora nyhetsmedier inte skulle bevaka partisympatimätningar från Demoskop. Aftonbladet, som är Sveriges största mediehus, har valt Demoskop som samarbetspartner för att mäta bland annat partisympatier löpande. När Ekots blickar vänds inåt kan sådant visserligen vara lätt att missa – men är ändå anmärkningsvärt.

Ekot resonerar också om att Demoskop ”skiljer sig tydligt” från andra institut. Eftersom facit bara kommer vart fjärde år – vid riksdagsvalen – kan ingen säga vad som är facit, inte heller Ekot. Däremot stämmer det att Demoskop skilde sig från andra vid det senaste valet. Vi var nämligen det institut som kom närmast valresultatet. Det är vi mycket stolta över och ser det som ett kvitto på att vårt välutvecklade metod- och kvalitetsarbete lönar sig.

Våra arbetssätt och metoder följer internationella, etiska branschregler och vi delar vår undersökningsdata med forskningen. Vår kompetens och våra resultat har uppmärksammats internationellt. Vi är aktiva i Statistikfrämjandet och Surveyföreningen och vi har ett mycket namnkunnigt vetenskapligt råd.

Men på Sveriges Radio står tiden still – inget har hänt, diskussionen har fastnat. Ständigt lyfts urval som enda felkälla. Trots att forskningen såväl som SCB larmar om problem med bortfall och andra felkällor. Det är problem som vi, med vår metodutveckling, har en lösning på. 

Vi noterar att Ekot skriver att de är ”medvetna om att branschen förändras”, och att de ska ”fortsätta” följa utvecklingen. Sanningen är att Ekot inte alls har följt utvecklingen. Sanningen är att de lutat sig tillbaka i studion och slentrianmässigt avfärdat all kritik. Det är bekymmersamt. Mer än så har omvärlden rätt att kräva.

Om Ekot verkligen vill lära sig mer om metodutvecklingen när det gäller opinionsundersökningar är de varmt välkomna till nästa Demoskop Akademi, där vi flera gånger om året presenterar utvecklingen avseende kvalitetssäkrade undersökningsmetoder med olika inbjudna experter. 

 

Karin Nelsson
vd Demoskop

Anders Lindholm
Senior Advisor, vd Demoskop 2007–2019

Hela debatten

Demoskop: ”Ekot fast i gamla metoder om opinionen” 

Sveriges Radio: ”Demoskops argumentering leder tanken fel”  
Demoskop: Ekots duckande visar på okunskap

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ekot

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.