Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Brit Stakston: Dela inte ut statligt mediestöd till alternativmedier med bristande pressetik

Publicerad: 9 december 2020, 12:39

Brit Stakston tycker inte att alternativmedier på nätet som gör pressetiska övertramp ska ha rätt att få statligt mediestöd.

Foto: Taling Minds/Pressbild

Mediestrategen och debattören Brit Stakston tycker att det är problematiskt att alternativmedier beviljas statligt mediestöd. Nu måste kulturminister Amanda Lind (MP) ta ställning i frågan, skriver Brit Stakston i en debattartikel på Dagens Nyheter på onsdagen.


Ämnen i artikeln:

Brit StakstonDN

Brit Staktson konstaterar, i sin debattartikel i DN, att flera så kallade alternativmedier fått statligt mediestöd och pekar på att flera av dem har anslutit sig till det pressetiska systemet – och därmed måste de förstås uppfylla de kraven. 

Men alla dessa medier, skriver hon, ”är inte anslutna till det frivilliga systemet utan lämnar endast in redogörelser för hur de avser att följa god medieetisk sed” och tillägger:

”Att mäta detta låter sig inte göras lika lätt som att räkna tecken. Ändå är det helt nödvändigt för att undvika ett läge där skattemedel går till att premiera sajter vars arbetsmetoder långt överskrider det medieetiska ramverket”, anser hon.

Hon skriver vidare att det inte handlar ”om att stänga ute extrema åsikter” utan om att man inte ska ”acceptera metoder som går på tvärs mot medieetiken för att få statligt mediestöd”.

Hon kräver därför att kulturminister Amanda Lind och lagstiftare inför tydligare kontrollstationer för att definiera medieetikens premisser.

”Allt annat är en allt för slapp och aningslös hantering av en för demokratin avgörande fråga när mediekartan fullständigt ritats om.”

Nya Tider och Exakt24 har anslutit sig till det medieetiska systemet

Dagens Media har rapporterat att de högerradikala tidningarna och sajterna Nya Tider och Exakt24 anslutit sig till det medieetiska systemet under hösten. 

– Webbplatserna har utgivningsbevis och ansvariga utgivare och jag har tagit emot deras ansökningar, därmed godkänt dem och fört in dem i listan över antagna medier. Jag har också skrivit ett svarsmejl där jag sagt att de nu är anslutna, sa Medieombudsmannen Ola Sigvardsson till Dagens Media i mitten av oktober, och tillade:

– Det är ju enkelt att ansluta sig, men sedan gäller det att också leva upp till ansvaret att följa medieetiken.

Erik Almqvist, chefredaktör för Exakt24, skrev i ett mejl till Dagens Media att Exakt24 tycker att medieetik är viktigt och att en anslutning är ett sätt för sajten att utsätta sig själv ”för ytterligare granskning”.

Vávra Suk, chefredaktör för Nya Tider, skrev i ett mejl till Dagens Media att anslutning till det medieetiska systemet är en förutsättning för att få statligt stöd och han tycker i övrigt att reglerna är bra.

LÄS OCKSÅ: Nya Tiders och Exakt24:s chefer: Därför ansluter vi oss till det medieetiska systemet 

 

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Brit StakstonDN

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.