Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Anders Malmsten: "Mediernas 'omställningstid' tar inte slut, Thomas Mattsson"

Vi kommer inte att komma till en tid då allt är lugn och ro och vi kan odla vår journalistiska trädgård i stilla mak, skriver Anders Malmsten i en replik på Tomas Mattssons replik. Att ha ett mediestöd som får medierna att fokusera mer på att söka pengar än på att utveckla sin egen verksamhet är därför en dålig idé.

Publicerad: 15 november 2021, 06:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det går alldeles utmärkt att utveckla medieverksamheter utan statliga stödpengar, skriver medieanalytikern Anders Malmsten i en replik på Thomas Mattssons replik.


Ämnen i artikeln:

Thomas MattssonBonnierMediestöd

Låt oss behålla mediestödet till dess att vi har kommit igenom den ”omställningstid där nya mediekonsumtionsvanor och globala techjättar utmanar traditionella mediers etablerade affärsmodeller”, skriver Thomas Mattsson, senior adviser på Bonnier News, som svar på min krönika i Dagens Media.

Jag måste tyvärr göra Thomas Mattsson besviken. ”Omställningstiden” kommer inte att ta slut. Vi kommer inte att komma till en tid då allt är lugn och ro och vi kan odla vår journalistiska trädgård i stilla mak. Och det är just därför vi inte ska ha ett mediestöd som får dagstidningar och andra nyhetsmedier att fokusera mer på att söka pengar än på att utveckla sin egen verksamhet.

Thomas Mattsson har arbetat på Expressen större delen av sin karriär, vilket gör att han är väl medveten om att det går alldeles utmärkt att utveckla medieverksamheter utan statliga stödpengar. Kvällstidningarna har i alla år varit undantagna från presstödet, reglerna har varit avsiktligt utformade för att Expressen och Aftonbladet inte ska kunna få bidrag. 

”Vi kommer inte att komma till en tid då allt är lugn och ro och vi kan odla vår journalistiska trädgård i stilla mak”

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Kraftigt sänkt mediestöd 2021 – så mycket får samtliga medier

När Expressen hade sin stora ekonomiska kris från mitten av 1990-talet till mitten av 2000-talet så lobbade man därför inte för ökat statligt stöd. I stället tog ledningen itu med sina problem och gjorde tidningen både bättre och lönsammare.

Svenska Dagbladet var en kristidning under decennier och fick presstöd. Där krävdes nya ägare i form av Schibsted för att ett verkligt nytänkande skulle bli möjligt. Jag är övertygad om att SvD kommer att klara sig fint utan stöd om branschens förutsättningar förbättras.

Thomas Mattsson menar att det är ett argument för mediestöd att ett antal politiker i förra veckan viftade med sedelbuntarna framför ett antal medierepresentanter med mindre än ett år kvar till valet. En oberoende journalist borde väl snarare bli riktigt misstänksam när detta händer. 

Jag inser dock att det inte går att ta bort stödet över en natt, branschen är beroende och vi vet alla att det tar tid att bryta.

Det viktiga är därför att medieutredaren Mats Svegfors föreslår ett tidsbegränsat stöd. Ge dagspressen 3–5 år på sig att ställa om från dagens modell till ett indirekt stöd där ett kvalificerat momsundantag rimligen blir den viktigaste komponenten.

Hela diskussionen

Anders Malmsten: ”Dags att avskaffa mediestöden” 

Thomas Mattsson replikerar på Anders Malmsten: Ännu inte dags att avskaffa mediestöden 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.