Ukraina invaderades av Ryssland den 24 februari. Har samlar vi alla artiklar om hur mediebranschen påverkas av och agerar i samband med kriget.
Nyheter
På sju veckor har Reportrar utan gränser i Sverige tagit emot 2,7 miljoner kronor. Nu inrättar de en krisfond för journalister och har avsatt en miljon till insatser i Ukraina, skriver organisationen i ett pressmeddelande.
Dagspress
Dagens Industri vände sig till läsarna och näringslivet för att samla in pengar till Ukraina – och lyckades skrapa ihop hela 1,7 miljarder kronor. ”Det är helt makalöst vilken insamling det blev”, säger Jonas Jonsson, redaktionschef på Dagens Industri.
Digitalt
Bonnier News planerar att starta en fristående stiftelse som ska driva en ryskspråkig tidningssajt med bas i Tallin. En chefredaktör har redan rekryterats och planen är att till en början anställa tio journalister: ”En utmaning blir att nå ryssar framför allt i Ryssland”, säger Peter Fellman, affärschef för Di-gruppen.
Digitalt
Alltfler sociala medier-jättar förbjuds i Ryssland. Samtidigt tillåter regimen fortfarande Youtube att verka i landet. Något som inte är okomplicerat enligt sociala medier-experten Anton Andersson: ”En ytterst svår balansgång”.
Dagspress
LÅNGLÄSNING. Skenande papperspriser, krångliga stöd och en pågående medieutredning. Dagens Media träffar kulturminister Jeanette Gustafsdotter för att söka svar på hur hon ska tackla mediebranschens utmaningar – och för att höra vad regeringen gör för att stötta oberoende journalistik i Ukraina.
Rörligt
Det är hektiska tider för rättighetsbyrån Eccho Rights. Tv-hus från hela världen står i kö för att få sända ukrainska presidentens komediserie. Byrån tecknade avtal med 15 länder på en vecka, säger Nicola Söderlund, managing partner på byrån, till The Local.
Digitalt
Journalistkollektivet Bellingcat är ett av flera exempel på journalister och mediehus som delar sig av viktigaste lärdomarna från krigets Ukraina. Om det, Batman och en makalös Kickstarter kampanj spanar Nicklas Hermansson denna vecka.
Dagspress
Krigets första offer är sanningen, brukar det låta. I, och utanför, Ukraina pågår informationsoperationer, psyops och påverkanskampanjer riktade mot medier. ”Det är svårt att förstå vissa ryska budskap som repeteras av svenska medier”, säger psyops-experten Johan Rodensjö vid Försvarshögskolan.
Dagspress
Sveriges samlade publicister sluter upp bakom kollegorna i Ukraina. Bland annat drog Aftonbladets Lena K Samuelsson igång ett upprop och Breakit skänker läsarintäkter.
Nu uppmanar Bonnier News att skänka hjälmar och skyddsvästar till kollegorna i kriget.
Debatt
Svenska mediehus måste skänka reklamutrymme för Ukrainas sak. Det menar Mediabrands Alexei Grinevski i ett öppet brev och skriver att Rysslands invasion av landet är ett angrepp på Europas värderingar, på mänskliga rättigheter, på vår frihet.
Rörligt
Nent Group plockar bort ryskt innehåll, donerar annonsutrymme och samlar in pengar till nödställda i Ukraina: ”Vi gör allt vi kan för att dra vårt strå till stacken”, säger vd Anders Jensen – som även berättar att Nent hjälpt sina ukrainska tech-konsulter ut ur landet.
Dagspress
Flera svenska tidningar sampublicerar på torsdag tre texter om vikten av demokrati och yttrandefrihet. Med initiativet vill tidningarna manifestera att de står upp för fri press i Ryssland och Ukraina, berättar Aftonbladets Lena K Samuelsson.
Digitalt
Breakit skänker den kommande veckans läsarintäkter till Unicefs arbete i Ukraina – och dubblar själva beloppet som uppnås. ”Vi insåg snabbt att det som sker där påverkar våra läsare”, säger vd:n Camilla Bergman om valet att ge bort läsarintäkter istället för att enbart donera pengar.