Det växer upp en generation som konsumerar medier på ett helt nytt sätt. Under temaveckan "Framtidens mediekonsumenter" bryter Dagens Media ned de siffror som finns för att förstå hur barn och ungas mediekonsumtion förändrats. Dessutom diskuterar vi vad de förändrade medievanorna leder till? Här hittar du alla artiklar vi publicerar under veckan.
Digitalt
Dagens barn och unga är flitiga mediekonsumenter, men de har helt andra vanor och rörelsemönster än sina föräldrar. Dagens Media tittar på siffror och talar med ungdomarna själva för att lära sig mer om deras beteenden. Vilka strategier är avgörande för att medierna och annonsörerna ska nå dem? Vilka arbetssätt använder de som faktiskt lyckas? Under temaveckan ”Framtidens mediekonsumeter” ger vi dig svaren. Här hittar du samtliga artiklar.
Radio/podd
De yngre mediekonsumenterna ställer andra krav på utbud, format och ton än sina föräldrar. Dagens Media har frågat Bookbeat, Storytel, Acast, Sveriges Radio, Bauer Media och Nent om utmaningarna med – och strategierna för – att nå barn och unga.
Digitalt
Sociala medier-experterna Anton Andersson, Peter Arneryd och Brit Stakston ger handfasta tips om hur publicister ska navigera i de sociala kanalerna – för att göra framtida läsare och prenumeranter av de unga: ”Långsiktigt förödande att låta bli”.
✓Så når du unga med nyheter på Tiktok
✓ Följare och engagemang – tänk på detta
✓ Största fallgroparna att undvika
✓ Därför är sociala medier livsviktiga för publicister
Dagspress
Nederländska De Telegraaf och norska Supernytt avslöjar hur de lyckats nå mitt i prick hos sina unga målgrupper. Supernytt avslöjar varför de alltid brejkar stora nyheter först på Tiktok – och hur det har utvecklat programmets journalistik. De Telegraf bjuder på strategin som får Youtube-prenumeranterna att svälla till det mångdubbla.
Digitalt
Digitala kanaler är ett måste om man vill nå en yngre målgrupp, och det gäller att anpassa sig till respektive plattform. Men trots att unga främst hänger på sociala medier och Youtube, är medieanvändningen fragmentiserad. ”Det är viktigt att som annonsör ha en testbudget”, säger Cecilia Taipale, head of media & digital marketing, på Max Burgers.
Analys
I Sverige finns det drygt 1 miljon barnhushåll i dag. Och de här är högintressanta ur ett medieekonomiskt perspektiv, konstaterar Mediavisions vd Marie Nilsson – det eftersom de både betalar mer och tittar mer än genomsnittet på streamingmarknaden.
Rörligt
SVT är duktiga på att nå en äldre publik och de yngsta, men ungdomarna är mer utmanande. Mediedirektören Jan Helin om ■ Tonårstappet ■ Att inte längre vara ohotad majestät på barnsidan ■ Hur barninnehållet blev en konkurrensfaktor.
Digitalt
Alla använder mobiler, Snapchat är den största sociala plattformen och influencers är en lika stor källa till nyheter som SVT. Här är en genomgång av vad flera rapporter visar om barn och ungas mediekonsumtion.
Rörligt
Barnen är makthavare när tv- och streamingtjänster ska beställas. Deras veto kan hålla nere churnen om föräldrarna tröttnat på en tjänst. Och deras vanor lägger grunden för framtidens mediekonsumtion. Viaplay och C More satsar på barn – medan TV4 och Discovery helt väljer bort barnprogrammen.
Digitalt
Gaming och esport lockar idag en bred publik, men majoriteten av målgruppen är under 30 år. För annonsörerna innebär det en chans att nå en stor grupp unga som har en stark köpintention – men det förekommer många missuppfattningar om gruppen. ”Det finns inga bevis för att skjutspel leder till våld”, säger Daniel Pereaux, vd på Fragbite.
✓ Så ser målgruppen ut
✓ Stort engagemang skapar möjligheter för annonsörer
✓ Viktigt att hitta rätt tonalitet
Digitalt
Kamratposten, Lilla Aktuellt och SvD Junior har lång vana av att arbeta mot barn och unga. Så frågan är: Vad kan resten av branschen lära av hur de jobbar? ✓ KP om papperstidningen som konkurrenskraft ✓ Totalomställningen som har gett Lilla Aktuellt ny skjuts ✓ SvD Junior om vikten av att vara där de unga är.
Analys
Artificiell intelligens kan vara en stor källa till framgång bland yngre målgrupper inom journalistiken, skriver specialisten Agnes Stenbom – och detta är på många sätt en affärsfråga, där medieföretag redan nu behöver investera.
Digitalt
Nyhetsläsarnas medievanor förändras radikalt och koden för att locka unga blir allt svårare att knäcka. Smålandsposten, Västerbottens-Kuriren, Dagens Nyheter och Aftonbladet jobbar alla aktivt med att konvertera unga läsare: ✓ Smålandspostens Ungredaktion återuppstår ✓ Aftonbladet: ”Underskatta inte den yngre målgruppen” ✓ VK:s ambitiösa mål – 2 000 nya unga prenumeranter ✓ DN: ”Vi har behandlat Youtube alldeles för styvmoderligt”.
Digitalt
Alltid uppkopplade, pessimistiska, källkritiska, och olyckligare än tidigare generationer. Generation Z är den första generationen som är fullt ut digital. Förenklade målgruppsanalyser och ålderssegmentering räcker inte för att nå dagens unga. ”De är den mest heterogena generationen vi någonsin haft”, säger antropologen Katarina Graffman.
Digitalt
Nu sparkar Dagens Media igång årets sista temavecka där vi riktar fokus mot barn och ungas mediekonsumtion. Vilka är framtidens mediekonsumenter? Hur beter de sig? Dessutom pratar vi med mediehusen, annonsörerna och experterna om vilka strategier som behövs för att nå dem.
Debatt
Dagens barn och unga är både snabbrörliga och kräsna. Som mediehus och annonsör måste du hänga med för att ha en chans att nå dem. Vill du ha ett försprång? Missa inte vår temavecka om framtidens mediekonsumenter som drar i gång på måndag.