Frågan om returpapperansvaret var en av mediebranschens största frågor under 2019 och 2020. Det var i juni 2018 som regeringen utfärdade en förordning om producentansvar för returpapper, som skulle börja gälla i januari 2021. Förordningen innebär att de som producerar papper får det fulla kostnadsansvaret för insamlingen av returpapper. Länge verkade det därför som om kostnaderna för de nya pappersreglerna skulle hamna på tidningarna. Investeringskostnader på omkring 1,5 miljarder kronor skulle krävas för insamling av tidningar och kostnaderna för tidningspappret riskerade dessutom att skjuta i höjden. Men i april 2020, efter stora protester från branschen, tog regeringen ett så kallat inriktningsbeslut om att tidningarna undantas från producentansvaret för returpapper. I december samma år kom det slutliga beskedet – tidningarna slipper returpapperansvar.
Tidskrifter
Såväl Hem & Hyra som Villaägaren är medlem i Sveriges Tidskrifter som försvarar regeringens förslag att undanta tidningarnas producentansvar för returpapper. Dess ägare däremot driver motsatt linje. Dagens Media har pratat med chefredaktörerna om hur det här påverkar bevakningen.
Dagspress
UPPDATERAD. Sveriges kommuner och regioner (SKR) rasar över att papperstidningar och tidskrifter inte ska behöver bekosta sina returpapperskostnader. Men Thomas Mattsson, tf vd för TU, menar att demokrativärden hotas om undantaget tas bort.
Tidskrifter
Regeringen ändrar ståndpunkt – ska hitta en annan lösning när det gäller nya regler om returpappersinsamling. ”Att inte genomföra den här reformen så som den var tänkt blir en form av krisstöd”, säger Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, till Dagens Media.
Dagspress
Om ett år träder de nya reglerna för pappersinsamling i kraft, ett beslut som riskerar att drabba tidningshusen hårt. När Dagens Media vänder sig till kulturminister Amanda Lind (MP) säger hon att hon förstår tidningshusen oro, vad som görs i frågan är dock oklart. ”Vi följer frågan”, säger hon till Dagens Media.