Allt om Public service. Här samlar vi artiklar, bilder och annan intressant information för dig som vill läsa mer om Public service.
Digitalt
Det amerikanska public service-bolaget NPR lämnar Twitter efter att ha tilldelats märkningen ”regeringsfinansierad media”. Beslutet har fått svenska bolag att se över sin närvaro på plattformen, rapporterar DN.
Rörligt
Högerregeringen är ett reellt hot mot ett oberoende och brett public service. Det anser Christina Jutterström, ordförande för skuggutredningen OPS: ”Folk har inte fattat att regeringen faktiskt vill ändra på public service.”
Medier
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) ger branschen tydliga besked från scenen under Media Summit. Det kommer inte att bli någon utredning av nollmomsen innan det nya mediestödet är på plats. Dessutom ger hon besked om sanktioner mot enskilda journalister.
Rörligt
Den nybildade föreningen Oberoende Public Service startar sin egen utredning om public service – och presenterar en rad tunga namn som utredare: ”Public service ska med sitt oberoende stå i allmänhetens tjänst, inte statens”, säger ordföranden Christina Jutterström.
Dagspress
Strategi, jämställdhet, hållbarhet och mångfald är bara några av de områden som styrelserna i mediesverige jobbar med just nu. Dagens Media har pratat med tre kvinnor med lång erfarenhet av styrelsearbete och att leda bolag för att ta tempen på de hetaste ämnena i styrelserummen.
Rörligt
UPPDATERAD. Det blir Göran Hägglund, KD:s tidigare partiledare, som ska hålla i ordförandeklubban i kommittén som ska utreda vad som ska ingå i public service nya sändningstillstånd. ”Jag tycker att detta är så rasande viktigt”, säger han till Dagens Media.
Rörligt
Regeringen har lagt fram sin lagrådsremiss om villkor för public service. Regeringen vill nu göra det möjligt att ställa upp krav på innehåll i radio- och tv-program från public service.
Debatt
Jag är lugn konstaterar Jan Scherman i en replik till SVT:s Jan Helin, samtidigt som han står fast vid sin kritik om att det är fel av SVT att inte avslöja priset de betalar för OS. ”Att det i takt med tiden kommer att bli uppenbart vad OS-kalaset kostar är en ytterst klen tröst”, skriver Jan Scherman.
Rörligt
När SVT tar tillbaka OS-rättigheterna är det som om alla normala journalistiska och kritiska förhållningssätt totalhavererar. Särskilt hos det egna medieföretaget. Men för utomstående är OS-ekvationen svår att få ihop, skriver Jan Scherman.
Analys
Helle Klein ger uttryck för en av de farligaste åsikterna som finns för den som gillar public service, skriver Anders Malmsten i en kolumn där han också varnar för att risken är att det uppfattas som att en liten medieelit inte vill att folket utanför Stockholm ska få ha åsikter om vad som ska sändas i radio och tv.
Debatt
Dagens teknologi har gjort medborgarens mediekonsumtion i allt högre utsträckning ickelinjär och multimedial. Det kräver två saker av framtidens public service, skriver SVT:s mediedirektör Jan Helin, och tar avstamp i en snabbanalys av SVT:s publikgenomslag 2022.
Debatt
I dag var det glada miner på SVT efter en lyckad valvaka. I höst kan det bli bistrare när den nya regeringen ska besluta om direktiven till nästa public service-utredning. Särskilt svettigt blir det nog på SR och UR.
Radio/podd
Socialdemokraternas medieexpert Lawen Redar vill inte bedöma enskilda händelser på Sveriges Radio, men säger att förtroendet ska granskas inför nästa sändningstillstånd. ”De senaste händelserna måste skötas av deras egen styrelse. Jag utgår från att systemet fungerar.”
Debatt
Under fredagen lämnar Granskningsnämnden sin halvtidsrapport om public service. Den påverkar höstens direktiv till nästa public serviceutredning som ska ge tillstånd till 2034. Dagens Medias Leif Holmkvist och Jan Scherman bidrar med några aspekter som de tror att granskarna inte tagit med i rapporten.
Rörligt
När Viaplays Anders Jensen talar ut om mediepolitiken uttalar han sig för första gången också om att statens Telia äger TV4. ”Inget problem”, säger Anders Jensen. Däremot är han kritisk till de politiker som kräver ett smalare public service.
Rörligt
Medieutvecklingen kräver en omdefinition av bredd och mångfald i public service-bolagens programutbud, anser medieutredaren Mats Svegfors. Men Moderaterna, och flera med dem, gör det väl enkelt för sig när de kräver ett smalare och vassare public service.
Rörligt
Moderaterna har inte retirerat från krav på ett smalare public service och hårdare granskning av programverksamheten. Det säger partisekreteraren Gunnar Strömmer till Dagens Media: ”Det är bra för vår demokrati att public service diskuteras kritiskt av oss politiker”.
Dagspress
LÅNGLÄSNING. Skenande papperspriser, krångliga stöd och en pågående medieutredning. Dagens Media träffar kulturminister Jeanette Gustafsdotter för att söka svar på hur hon ska tackla mediebranschens utmaningar – och för att höra vad regeringen gör för att stötta oberoende journalistik i Ukraina.
Dagspress
Svenska nyhetsmedier fick ett rejält ökat stöd när coronapandemin slog till under 2020, och nyligen infördes ett stöd för varannandagsutdelning. Men några åtgärder för att parera de skenande papperspriserna ligger inte på bordet. Dagens Media får drygt 15 minuter med kulturminister Jeanette Gustafsdotter och hinner fråga om mediestöden, hat och hot mot journalister, avhoppen från Mediestödsnämnden och public service-uppdraget.
Dagspress
Amanda Linds period som kultur- och demokratiminister fick ett plötsligt slut i förra veckan när Miljöpartiet valde att lämna regeringen. Det innebär att hon bland annat inte får slutföra mediestödsutredningen som nyligen drog igång. ”Jag känner en frustration, men jag står helt bakom partiets beslut”, säger Amanda Lind till Dagens Media.
Rörligt
SVT är duktiga på att nå en äldre publik och de yngsta, men ungdomarna är mer utmanande. Mediedirektören Jan Helin om ■ Tonårstappet ■ Att inte längre vara ohotad majestät på barnsidan ■ Hur barninnehållet blev en konkurrensfaktor.
Nyheter
Ulrika Björksten, chef för Sveriges Radios Vetenskapsradion, övergår till att bli kommentator på heltid, skriver public service-bolaget i ett pressmeddelande. ”Ulrikas omfattande kunskap och förmåga är en tillgång för Sveriges Radios stora publik”, säger P1 kanalansvariga Nina Glans, i en kommentar.
Debatt
Att garantera fortlevnaden av de nationella minoritetsspråken är en nog stor utmaning utan att ett public service-bolag som faktiskt bryr sig om detta läggs ned. Därför är Moderaternas förslag oroväckande, skriver företrädare för fyra ungdomsförbund för de nationella minoriteterna.
Medier
Socialdemokraternas mediepolitiska talesperson Lawen Redar går nu till angrepp på Moderaterna: ”De har bytt fot i mediepolitiken och samarbetar öppet med SD. Vi kommer att bemöta dem i valrörelsen”.
Rörligt
En slingrig väg genom den japanska landsbygden, japanska tv-nyheter, OS i Lillehammer och public service i Australien har lett Mark Cummins till Sverige och rollen som redaktionschef på SVT Nyheter i Jämtland. För Dagens Media berättar han om skillnaderna mellan public service i Sverige kontra Australien, Facebooks makt och kärleken till journalistiken.
Rörligt
Sverigedemokraternas ambition: ett starkt public service som lyfter fram svensk kultur. Genom att slå ihop SR, UR och SVT kan pengar sparas, säger Jimmie Åkesson i ett samtal med Jan Scherman, där han också medger: ”Jag gillar Allsång på Skansen och Mello.” Jimmie Åkesson är först ut i Dagens Medias serie av intervjuer med politiska företrädare om mediepolitiken inför valet 2022.
Rörligt
UR kapar 16 tjänster, framför allt på programsidan, i en omorganisation som bland annat innebär att andelen externa produktioner utökas. ”Som public service-företag behöver vi vara extra uppmärksamma på hur vi använder våra medel”, säger vd Sofia Wadensjö Karén.
Debatt
De svenska högerpartierna angriper public service allt oftare. De påstår att SVT och Sveriges Radio är vänsterstyrda och vill se nedskärningar och avsmalning. Det finns all anledning att tro att frågan kommer bli stor i valrörelsen nästa år, skriver Tankesmedjan Tiden.
Digitalt
SVT:s kritiker Per Andersson liknar Bulletins sajt vid en ”låtsastidning gjord av en skolklass”, vilket har upprört Bulletins medarbetare. Men Kulturnyheternas ansvariga utgivare Karolina Andersson ställer sig frågande till kritiken.
Radio/podd
UPPDATERAD. SR:s vd Cilla Benkö och BLT:s ledarskribent Carl-Vincent Reimers fortsätter att gå i polemik. ”Att en statlig, opartisk medieaktör skulle vara en förutsättning för debatt och åsiktsutbyten är direkt felaktigt”, säger Carl-Vincent Reimers.
Rörligt
DEL 5. SVT och SR genomför just nu en av de största lokala satsningarna i public service historia. Samtidigt kommer kritik som kräver ännu mer lokal närvaro när de kommersiellt finansierade medierna sviker. Jan Scherman, tidigare vd på TV4, tecknar sin bild av utvecklingen.
Dagspress
DEL 2. De senaste 50 åren har svensk mediepolitik vilat tungt på två ben: presstöd och public service. Nu finns sex byråkratiskt tyngande stöd. Trots det präglas de lokala marknaderna av ”vita fläckar” som helt saknar bevakning.
Debatt
Efter att grundlagsutredningen inte gick i mål med att stärka skyddet för public service, motionerar Liberalerna nu i frågan. Bland annat bör reglerna för förvaltningsstiftelsen skärpas, skriver Tina Acketoft och Christer Nylander (L) i en debattext.
Debatt
När försöket att i grundlag trygga ett oberoende SVT, SR och UR sänktes, så har också de politiska skiljelinjerna skärpts. Den eskalerande striden riskerar att försvaga public service, skriver Jan Scherman.
Rörligt
Efter det att tryck- och yttrandefrihetskommittén tidigare i veckan skrotat förslaget att grundlagsskydda public service ligger nu fältet öppet för en ny riksdagsmajoritet att sänka skatteintäkterna till SVT, SR och UR. Det skriver Jan Scherman.
Rörligt
Sverigedemokraterna lämnade i går in en begäran om att cheferna för Sveriges Television och Sveriges Radio ska komma till riksdagen för att diskutera frågan om opartiskhet. SVT:s vd Hanna Stjärne beskriver tilltaget som anmärkningsvärt.
Debatt
När ett företag visar en positiv utveckling får det sällan synas eller höras i de statliga kanalerna. Detta trots att public service har ett ansvar att beskriva vårt samhälle på ett oberoende sätt. Ett ansvar som haltar oroväckande när det kommer till näringslivet. SR:s Prylarnas pris är ett bevis på detta, skriver Carsten Carlsson på Hill+Knowlton Strategies.
Medievärldens arkiv
Det vore bättre att SVT och SR annonserade i, och samarbetade med, svensk press i stället för i sociala medier. Det skulle ge understöd för svensk mediemångfald snarare än mer pengar och inflytande för Mark Zuckerberg, skriver Eric Rosén, biträdande redaktör Aftonbladet.
Medievärldens arkiv
Public service-bolagen får göra ungefär som de vill och alltid gjort. Det är synd att politikerna inte vågar ta ett stramare tag i tömmarna, skriver Medievärldens Leif Holmkvist i en kommentar till det nya sändningstillståndet.
Medievärldens arkiv
Det blir tuffare krav för användningen av sociala medier och mer samarbete för att stärka de kommersiella aktörerna i public service nya sändningstillstånd om regeringen får som den vill. Nu ska det avgöras av riksdagen i höst.
Medievärldens arkiv
Fyra nya punkter med förslag ska göra att public service tar mer ansvar för underbevakade områden och värnar den privata mediemarknaden, skriver Amanda Lind på DN Debatt. Regeringen ökar samtidigt anslaget med 166 miljoner.
Medievärldens arkiv
I stället för blind dogmatism åt det ena eller andra hållet skulle Sverige behöva lära sig av de goda exempel som finns för att effektivisera, konkurrensutsätta och modernisera en föråldrad organisation för en ny tid, skriver Carl-Vincent Reimers, projektledare på Näringslivets medieinstitut.
Dagspress
Efter Dagens Medias avslöjande tidigare i veckan om SVT:s miss att inte direktsända den stora EU-debatten från Bryssel så har kritiken mot public service tilltagit i styrka. Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger nu till Dagens Media att han gärna enligt dansk modell tar hand om en del av public service-uppdraget.
Medievärldens arkiv
Lotta Finstorp, Moderaternas kulturpolitiska talesperson, kommenterar nu Stockholms länsförbunds beslut om att verka för att Public service skrotas. "Vi får diskutera detta på partistämman i höst", skriver hon i ett mejl till Medievärlden.
Medievärldens arkiv
Med hjälp av en serie artiklar vill DN Kultur skapa en debatt om public service framtid. "Det känns som ett exempel på något som för några år sen hade skapat ramaskri i Sverige men nu passerar utan att vi gör annat än att rycka på axlarna åt det", säger kulturchefen Björn Wiman om attackerna mot medier i Europa.
Medievärldens arkiv
Som publicist vill jag självklart att så många som möjligt tar del av det vi gör och jag är mån om en välmående marknad för lokaljournalistik, inte minst i tider av polarisering, skriver P4 Gävleborgs kanalchef Kerstin Carlsson i en replik till Anders Ingvarsson.
Rörligt
Den parlamentariska public service-kommittén överlämnar i dag förslagen om framtidens public service till kulturminister Alice Bah Kuhnke. I betänkandet slås det fast att innehållet ska vara brett, men kärnverksamheten ljud och bild.
Medievärldens arkiv
Den parlamentariska public service-kommittén överlämnar i dag förslagen om framtidens public service till kulturminister Alice Bah Kuhnke. I betänkandet slås det fast att innehållet ska vara brett, men kärnverksamheten ljud och bild.
Medievärldens arkiv
Public service vill att debatten ska handla om vilka nyheter som är ”fria” och om man kan paxa en nyhet och hur vi kreddar varandra. Men jag tror inte mina journalister nöjer sig med enbart kredd i lönekuvertet, skriver Anders Ingvarsson.
Medievärldens arkiv
Helahälsinglands berättelse om en lastbilschaufför som körde över en 3-årig flicka gjordes sedan av både SR och Newsner.
– Vi håller på att förvandlas till en oavlönad lokalredaktion för public service, säger chefredaktören Anders Ingvarsson.