Få hela storyn
Starta din prenumeration
Allt om New York Times. Här samlar vi artiklar, bilder och annan intressant information för dig som vill läsa mer om New York Times.
Analys
Hållbarhetsfrågorna påverkar alla företag – men hur ska medieföretag ses i denna kontext? Aktivism eller objektiv rapportering med analys? Stefan Melesko, docent i medieekonomi, analyserar medieföretagens speciella roll i hållbarhetsarbetet.
Analys
The New York Times uppköp av The Athletic är självklart – men riskerar affären att drabba lokaltidningarna? Det skriver Nicklas Hermansson om i veckans spaning, dessutom ger han fem snabba spaningar och tipsar om veckans must-see.
Analys
Det amerikanska digitala mediebolaget IAC har lagt vantarna på förlaget Meredith som länge betraktats som ”kusinen från landet”. Anders Malmsten analyserar motiven till köpet – och redogör för vad som talar för att det ska bli framgångsrikt.
Analys
Det är svårt att jämföra de ekonomiska nyckeltalen mellan gamla och nya medieföretag. Dessutom finns det en bristande kunskapsnivå kring startups, skriver medieanalytikern Stefan Melesko, som åskådliggör problemet genom att analysera flera börsnoterade medieföretag.
Analys
Nomo Fomos chefredaktör Nicklas Hermansson analyserar det återupplivade nyhetsbrevet, Vogue Business maxade prenumerationspris och tidningsdödens utmanare. Dessutom bjuder han på ytterligare tre snabba spaningar och veckans must see.
Dagspress
Om en månad är det precis tio år sedan New York Times började ta betalt för sitt digitala innehåll. Framgången har kommit att bli enorm och svenska tidningar och tidskrifter har ännu mycket att lära, skriver Anders Malmsten i sitt senaste blogginlägg på Dagens Media.
Digitalt
Bulletins målgrupp förväntar sig troligen en mer aktivistisk ton på nyhetssidan. Men om det inte blir så – hur reagerar den då? Kan man inte backa det med stora avslöjanden eller någon annan usp är risken att man förvandlas till en TT-fabrik med en rivig ledarsida, skriver Martin Schori.
Digitalt
Facebook måste snart troligen börja betala nyhetsmedier för att få dela nyhetslänkar i Australien. Detta enligt en lag som nu antagits av landets representanthus. En svepande lag tycker techbolaget som nu blockerar möjligheten för australiska användare att dela eller läsa nyhetsartiklar på plattformen i landet. Svenska TU sågar nyhetsstoppet.
Dagspress
Vid en utblick lyfts ofta New York Times som ett framgångsexempel när det kommer till digitala intäkter. Och visst är den anrika tidningsjätten ledande på området. Men det finns fler internationella storspelare att se och lära av.
Debatt
Nästan ingenting är svart eller vitt, men i den nya medievärlden är mitten oerhört tunn. Liksom alla medier är New York Times, The Guardian och DN därmed beroende av ett ”vi mot dem”. Det är synd för läsare och väljare, skriver Mats Paulsen.
Snabbanalys
Facket är på frammarsch i den amerikanska mediebranschen. Etableringarna av nya lokala klubbar är en reaktion på den nedåtgående marknaden, de konsolideringar som sker samt att personalen på de nystartade digitala nyhetssajterna tröttnat på en, anser man, omogen personal- och låglönepolitik. Omvärldsbevakaren Gunnar Springfeldt skriver om en ny amerikansk medietrend.
Digitalt
I USA dyker nätverk utformade som lokala nyheter upp som svampar i jorden i flera stater. I själva verket är de ofta tomma på journalistiskt innehåll och finansieras av republikanska intressen. Kristin Heinonen, digital strateg, analyserar en taktik som befaras att ytterligare polarisera väljare och drabba lokala mediers starka trovärdighet.
Debatt
REPLIK. Att 87 procent av beslutsfattarna inom marknadsföring är oroliga för bristande transparens hos mediebyråerna kan man tolka som ett antagande om ren ohederlighet, skriver Staffan Hultén på RAM i svar till Stefan Mahlstein.
Medievärldens arkiv
Gårdagens krönika i NYT där en anonym Vita huset-medarbetare beskriver hur han försöker motverka president Donald Trump inifrån har fått Vita huset att uppmana folk att ringa och pressa tidningen. Samtidigt försöker nu tidningens egna reportrar ta reda på skribentens identitet.
Medievärldens arkiv
I takt med att allt färre tror på digitala annonsintäkter växer intäkter från läsarna i betydelse. Att få läsare att dela med sig av både tid och pengar är svårt – och kräver att den digitala läsarrelationen fördjupas. Hur gör de som kommit längst? Gunnar Springfeldt har specialstuderat New York Times och nederländska De Correspondent.
Medievärldens arkiv
Women’s March i Washington har väckt en etisk diskussion hos de amerikanska etablerade mediehusen. Varken New York Times, Washington Post och BuzzFeed tillåter deras journalister att delta i marschen – så länge de inte är där för att bevaka.
Medievärlden Premiums arkiv
Den stora tyskspråkiga mediemarknaden finns nära Sverige men är ändå ganska okänd för oss. Även om dessa länder ligger efter när det handlar om nytt mediebeteende driver många medieföretag på den digitala transformationen med full kraft, skriver Gunnar Springfeldt.
Medievärlden Premiums arkiv
I USA stärker Facebook sitt grepp om de lokala annonsmarknaderna. Andelen småföretag som annonserar via den kanalen har fördubblats på ett år. Nu annonserar nära två av tre lokala företag på Facebook. En fingervisning om vad som är att vänta på lokalmarknader i Sverige.
Medievärlden Premiums arkiv
För tre år sedan tog vissa dagstidningar lika mycket betalt för sina digitala upplaga som för papperstidningen. Det gör det inte längre. Stefan Melesko har analyserat hur medieföretagen har skruvat på sina digitala strategier.
Medievärlden Premiums arkiv
IT-säkerhet kostar pengar. Bristande IT-säkerhet kan kosta ännu mer i takt med att digitala attacker blir allt vanligare. Men det finns strategier för hur medieföretagen ska minimera riskerna att deras sajt tas över av illasinnade hackare.
Medievärldens arkiv
Hur ta?nker lokaltidningarna kring inta?kter och vad pratar de om na?r de ser frama?t? Gunnar Springfeldt rapporterar från Local Online Advertising Conference i New York och de senaste utspelen från New York Times och Buzzfeed om Facebooksamarbete.
Medievärldens arkiv
Den danska dagspressen har förlorat 1,8 miljarder svenska kronor i annonsintäkter under de senaste tre åren. Och eländet fortsätter. Under april månad i år hade tidningarna ett annonsfall på 36 procent. Det är den värsta månaden hittills under 2009, som ser ut att bli ett riktigt svart annonsår.