Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Zodiak majoritetsägare i ryskt produktionsbolag

Publicerad: 10 Januari 2007, 12:35
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:13

Börsnoterade Zodiak Television utnyttjar optionen att öka sitt ägande i den ryska tv-produktionskoncernen TeleAlliance.


- Utvecklingen har varit väldigt positiv och eftersom vi tror att den kommer att hålla i sig känner vi att vi vill ta del av denna, säger Zodiak Televisions koncernchef Patrick Svensk.

Redan i februari 2006 köpte Zodiak 34 procent av aktierna i TeleAlliance. Nu väljer Zodiak också att utnyttja den option som innebär ett majoritetsägande i den ryska koncernen, vars omsättning härmed konsolideras i Zodiaks räkenskaper.

TeleAlliance omsatte under 2006 motsvarande 133 miljoner kronor, efter en tillväxt på 80 procent. Och Patrick Svensk tror inte att tillväxten kommer att avta.

- TeleAlliance har stora likheter med Zodiak. Än så länge verkar de bara i Ryssland, men Zodiak har som uttalat mål att satsa på ytterligare rysktalande länder.

TeleAlliance består av bolagen TeleFormat, Dixi, Rytm och TeleRoman, och producerar bland annat doku-dramor, såpor och dokumentärer.

- Den ryska marknaden ser ut som det såg ut i Sverige för tio år sedan. Men vi räknar med att de ska bidra med format inom tre, fyra år.

Konsolideringen gäller från den 1 januari. Resterande aktier i TeleAlliance ägs av grundarna Alexander Levin och Yefim Lyubinskiy, där den förstnämnde också är vd.

Erik Juhlin

markus.jacobsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.