Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Zodiak köper bolagav Henning Mankell

Publicerad: 26 februari 2007, 07:20
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:10

Zodiak Television köper film- och tv-produktionsbolaget Yellow Bird av Ole Søndberg, Henning Mankell och Lars Björkman. Yellow Bird slås ihop med Jarowskijs dramaavdelning.


FS

Fredrik Svedjetun

fredrik@dagensmedia.se


Zodiak köper hela bolaget av de tre ägarna.

- Yellow Bird är ett jättespännande bolag, med just seriell filmproduktion för bio, dvd och tv, och med försäljning till många länder. På så sätt passar bolaget väldigt väl in i Zodiak. Vi får också ut synergier med Jarowskij Drama, säger Patrick Svensk, vd och koncernchef för Zodiak, till Dagens Media.

Yellow Bird har ett exklusivt avtal med delägare Henning Mankell om att producera filmer baserade på hans karaktär Kurt Wallander. Bolaget har nyligen producerat 13 Wallander-filmer, som kostade över 200 miljoner kronor att producera.

Yellow Bird äger även film- och tv-rättigheterna till Stieg Larssons tre romaner om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist, den så kallade Millennium-trilogin.

Zodiak skriver i ett pressmeddelande att Yellow Bird förväntas omsätta minst 50 miljoner per år de närmaste åren, med en lönsamhet som minst motsvarar Zodiaks lönsamhetsmål på 10 procent.

Ole Søndberg fortsätter på sin tjänst somm kreativ och operativ chef för Yellow Bird.

Mikael Wallen, idag tillförordnad vd för MTV Mastiff och Zodiaks Sverige-vd, går in om vd för Yellow Bird från och med den första april.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev