Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Zennström kritisk mot tv-bolagen: Man är rädd för nätet

Publicerad: 14 Februari 2008, 12:54
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:56

Niklas Zennströms tv-projekt Joost lanserades skarpt för ungefär fyra månader sedan. Men den senaste tiden har det varit tyst om företaget. När Niklas Zennström i dag var på Sverigebesök kritiserade han tv-bolagen och innehållsleverantörna för att vara för långsamma med att tänka i nya banor.


Niklas Zennströms första stora projekt var fildelningsprogrammet Kazaa. Programmet sågs som ett stort hot av musikbranschen och enligt Niklas Zennström lyckades de aldrig få till några ersättningsavtal med musikindustrin.

-Det finns en stor risk att tv-branschen gör samma misstag och låser sig fast i gamla affärsmodeller, sa han under sitt framträdande på Public Service-dagen i dag.

SVT och TV4 har i dag material på Joost men enligt Niklas Zennström går det trögt att få tv-kanalerna och produktionsbolagen att vilja släppa material till tjänsten.

-Det måste gå mycket snabbare för kanalerna att använda ny teknik och nya affärsmodeller. Man är rädd för nätet men nya serier som Gossip Girl finns redan i dag att tanka ner från nätet, men då genom illegala tjänster, säger han.

Enligt honom är processen för att få innehållsleverantörerna att förstå den nya tekniken mycket tung.

-Än så länge säljer de hellre till kabelbolag och liknande för att tjäna pengar och missar då de nya affärsmodellerna.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.