Digitalt presenteras av:

Youtube Kids lanseras i Sverige

"Detta är en separat och tryggare streamingtjänst för barn", säger Gregory Dray, Europachef för familj och lärande på Youtube.

Foto: Youtube

Youtubes familjetjänst Youtube Kids ska göra det enklare att hitta videor som barn gillar, samtidigt som föräldrar får möjlighet att handplocka kanaler och begränsa skärmtid.

Under tisdagen lanseras Youtube Kids på den svenska marknaden. Youtube Kids ska göra det enkelt att hitta videor som barn gillar, såsom Babblarna, och även göra det enklare att ta del av pedagogiska videoklipp och hitta svar på frågor kring exempelvis matte, vetenskap och natur.

I tjänsten ges föräldrar möjlighet att handplocka kanaler och begränsa skärmtid för barnen. 

I ett pressmeddelande skriver Youtube att man alltid jobbar för att säkerställa att innehållet i appen är familjevänligt, men att "inget system är perfekt". I de fall då föräldrar upptäcker innehåll som de inte anser inte hör hemma där, ska de på ett enkelt sätt kunna rapportera det. 

– Yoube Kids-appen har tagits fram specifikt med föräldrar och barn som målgrupp, för att göra det enkelt för dem att få tillgång till videoklipp på olika ämnen som de vill utforska. Detta är en separat och tryggare streamingtjänst för barn, där föräldrar med hjälp av en rad verktyg enkelt kan skräddarsy upplevelsen för att passa just deras familj, säger Gregory Dray, Europachef för familj och lärande på Youtube, i en kommentar. 

Youtube kids är kostnadsfri och annonsfinansierad. Enligt pressmeddelandet är alla annonser tydligt granskade vilket innebär att annonsering för mat och dryck, videospel och filmtrailers avsedda för barn över 13 år, såväl som klickbara annonser, inte tillåts. 

Amanda Törner

Reporter

Publicerad 2019-02-05 09.27

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: