Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Visibilly positionerar apor och reklam

Publicerad: 4 April 2008, 06:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:53

Svenska Visibilly vill låta medier positionsbestämma sina läsare för att kunna skicka riktad reklam till mobiler. Den första tjänsten i drift är dock positioneringen till Schulmanbrödernas blogg.


-De olika operatörerna har haft positioneringstjänster tidigare men vi är först med att ha avtal med både Telia, Telenor, Tele2 och Tre och kan därför erbjuda en fullständig tjänst, säger Kajsa Lundfall, vd på Visibilly.

Företaget använder trianguleringsdata från operatörerna, det vill säga data om telefonernas förhållande till basstationerna. I städer ger det här en träffsäkerhet på ner mot 20 meter. Ute på landsbyggden blir positioneringen mer osäker.

-I städer kan vi bestämma till ett hus, är du i fjällen går det se vilket fjäll du är på.

Ett av de första testen för tjänsten är positioneringen av bröderna Schulman till deras nystartade sajt 1000apor. Men företaget för även diskussioner med flera medieföretag om att erbjuda positionering av läsare och tittare.

-Då kan tidningar leverera lokala nyheter eller lokalt väder direkt till telefoner beroende på var läsaren befinner sig, säger Kajsa Lundfall.

Även reklamen kan styras.

-Med en position ökar annonsvärdet. Med vårt verktyg går det att rikta reklam ner till små orter, säger Kajsa Lundfall.

Hon ger exemplet med mataffären som i dag har en skylt på trottoaren med erbjudanden. I framtiden ska affären kunna skicka ut reklammeddelanden till alla mobiler som finns inom området istället.

Det hela bygger dock på att mobiltelefonanvändaren godkänner att telefonen positioneras.

-Integritetsfrågan är viktig, användaren måste godkänna varje tjänst som vill positionera telefonen. Sedan ser vi till att påminnelser skickas ut där vi talar om vilka positioneringar som görs av telefonen.

Visibilly ägs av Provider och Verdane Capital.

Ola Eriksson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.