Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Viasat drar Boxer inför Konkurrensverket

Publicerad: 31 Januari 2007, 08:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 17:12

Enligt Viasat bryter Boxer såväl mot konkurrenslagen som EU-fördraget. Därför drar nu MTG-bolaget Boxer inför Konkurrensverket och kräver åläggande av ett kännbart vite för att Boxer ska upphöra med det olagliga förfarandet.


- Vi vill ha konkurrens i marknätet. Vi tycker att konkurrens är naturligt men som det ser ut idag är Boxer ensamma om att få agera i det digitala marknätet, har Anders Nilsson, MTGs Sverigechef tidigare sagt till Dagens Media.

Enligt Viasat bryter Boxer, som till 70 procent ägs av staten, mot EUs konkurrenslagar. Boxer har regeringens uppdrag att agera SAS-operatör och ta hand om den tekniska biten med kryptering och auktorisering av tv-kanalerna i det digitala marknätet. Därutöver behövs en SMS-operatör för att paketera och prissätta kanalerna.

Enligt Viasat utnyttjar Boxer sin SAS-operatörsposition till att tvinga till sig ett monopol som SMS-operatör. Vill programföretagen få sina kanaler krypterade av Boxer, vilket regeringen i dagsläget föreskriver, kräver Boxer i sin tur ensamrätt på paketering och försäljning av kanalerna i sina abonnemang.

På Boxer menar man att det hela är en fråga för regeringen. EUs konkurrenskommissionär Neelie Kroes har tidigare anmält Sverige till EU-domstolen för att svenska tv-tittare genom Boxer förvägras rätten att välja leverantör av digital marksänd television.

Erik Juhlin

markus.jacobsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.