Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

"Vi ritar om tidnings-marknaden för alltid"

Publicerad: 20 april 2007, 11:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 17:07

Stampen kallar dagens tidningsaffär för den största tidningsaffären någonsin i Sverige. "Den ritar för alltid om strukturen på tidningsmarknaden", säger Tomas Brunegård, koncernchef i Stampen och ordförande i VLTs huvudägare, Mediaintressenter.


Genom sammangåendet av Nerikes Allehanda och VLT i Liberala Tidningar, renodlar Stampen sina tidningsinnehav geografiskt. Liberala Tidningar tar Mälardalen och Mediebolaget i Västsverige tar Västkusten. Båda bolagen är dotterbolag till Stampen. Som ett led i renodlingen köper Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter som faller in i Liberala Tidningar. Och Bohuslänningen som har Mediebolaget som huvudägare köper TTELA i Trollhättan.

- Tidigare har det varit en massa korsägande. TTELA låg hos VLT, Hallandsposten ägdes av tio olika ägare. Det var ett väldigt fragmenterat ägande men nu har vi en mycket tydligare struktur, säger Tomas Brunegård.

Och fragmenteringen på tidningsmarknaden har varit ett problem.

- Våra annonsörer klagar ofta över att det är för fragmenterat bland tidningar och för många annonspaket. När vi tar ett sådant här ägargrepp får vi möjligheten att samordna oss.

Han säger att samordningen är viktigt för att Stampen ska kunna bibehålla kraften i sina lokala bolag.

- Det gör att vi kan frilägga resurser för publicistisk mångfald på det lokala planet. Det är ett viktigt perspektiv för oss.

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.